Lekari: Deca da ne piju mleko dok ne budu završene analize

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da novi rezultati pokazuju znatno veće prisustvo aflatoksina u mleku

- Dok se zvanično ne saopšte analize, deca ne bi trebalo da piju mleko, jer je situacija potpuno zbunjujuća. Jedni kažu da je sve u redu, a drugi da su aflatoksini prisutni u mnogo većoj meri od dozvoljene - poručuje za “Blic” Dragan Joksović, toksikolog sa VMA u penziji.

S njim se slaže i Nedeljko Radlović, pedijatar na Univerziteskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, koji kaže da bi kao zamenu za mleko deci od jedne do tri godine trebalo dati formule koje su namenjene za njih, a to su „bebelac 3“, „aptamil 3“, „impamil 3“ i druge trojke.

- Ova mleka bi roditelji privremeno mogli da daju deci do pet godina starosti, dok ne stignu rezultati kontrole. Mala je verovatnoća da su ona neispravna, mada bi i njih trebalo kontrolisati - kaže za „Blic” prof. dr Radlović.

Direktor Republičkih robnih rezervi Goran Tasić izjavio je da bi danas trebalo da počne vanredna kontrola kukuruza iz državnih rezervi na prisustvo aflatoksina.On nije mogao da kaže koliko ima kukuruza u robnim rezervama, ali je rekao da je država pre nekoliko meseci otkupila 150.000 tona prošlogodišnjeg roda.

Međutim, ministarka zdravlja juče je građanima slala sasvim drugačije poruke, navodeći da nema razloga za paniku i da nadležne inspekcije pojačano kontrolišu sve proizvode životinjskog porekla.

- Na rafovima se nalazi potpuno zdrava hrana koja je ispod granica toksičnosti - rekla je ministarka, i dodala da će rezultati kontrole iz Holandije biti poznati tokom sledeće nedelje.

Ministarka je navela da i ona sama pije mleko, pri čemu je i dalja ostala pri stavu da građani treba sami da odluče da li će ga konzumirati, jer je to stvar svakog pojedinca.

U Ministarstvu poljoprivrede „Blic” nije dobio odgovor da li su nadležni inspektori krenuli sa vanrednom kontrolom ostalih mlečnih proizvoda, ali i mesa i jaja. Niko u tom ministarstvu nije odgovorio na pitanja našeg lista. Ni u Insitutu za tehnologiju mesa, koji se bavi kontorlom bezbednosti ovih namirnica, nisu želeli bilo šta da komentarišu. Njima je, kako su nam rekli, zabranjeno da medijima daju bilo kakve informacije.

Goran Ješić, vojvođanski sekretar za poljoprivredu, juče je saopštio novi rezultati analize prisustva aflatoksina u mleku koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu pokazuju znatno veće prisustvo te otrovne materije nego što je utvrđeno dosadašnjim analizama.

- Ja sam dobio preliminarne podatke putem mejla i problem je što raste nivo aflatoksina u mleku - rekao je Ješić, koji nije objavio rezultate.

U aferi „mleko” prekršeno je najmanje 15 članova Zakona o bezbednosti hrane. Povrede zakona se odnose na to da i pored dovoljno informacija da je hrana za stoku zaražena nije urađena analiza i procena rizika na nezavisan i transparentan način.
Blic

Pogledajte još