Obama predsednik još četiri godine

Američki predsednik Barak Obama osvojio je drugi četvorogodišnji mandat u Beloj kući, pošto je na izborima, u neizvesnoj trci, pobedio kandidata Republikanske partije Mita Romnija, javio je
jutros AP.

Obama je trijumfovao uprkos lošem stanju američke ekonomije i visokoj stopi nezaposlenosti.

Novi mandat je Obama obezbedio pobedama u Ohaju, Ajovi, Nju Hempšajru i Koloradu, u četiri od devet američkih država presudnih za izbor predsednika SAD, gde su on i Romni potrošili gotovo milijardi dolara na televizijske reklame.

Predsednik je izabran na osnovu elektorskih glasova u svakoj pojedinačnoj američkoj državi, a ne na osnovu broja glasova građana sa biračkim pravom, zbog čega je značajno devet država u kojima ni Republikanska, ni Obamina Demokratska partija nisu imale zagarantovanu pobedu

.

"Ovo se dogodilo zbog vas. Hvala vam", poručio je Obama pristalicama posredstvom tvitera.

Uprkos nezadovoljstva birača, Demokratska partija će još dve godine kontrolisati Senat - gornji dom američkog Kongresa, dok će Republikanska partija, verovatno, zadržati većinu u Predstavničkom domu.

Na osnovu prebrojanih 65 odsto glasova, Romni i Obama su osvojili po 45 miliona glasova, odnosno po 49 odsto.

Obama je, međutim, fokusiranjem na neizvesne države osvojio 284 elektorska glasa, odnosno 14 više od 270 potrebnih za trijumf. Romni je dobio 200 elektorskih glasova.

Podaci iz presudnih država Floride, Virdžinije i Nevade još nisu poznati, ali ne mogu uticati na rezultat izbora.

Pogledajte još