Što se brže formira vlada, to bolje

BEOGRAD, 16. maja 2012. (Beta) - Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković ocenio je u sredu da bi što brže trebalo formirati novu vladu koja će doneti program fiskalne konsolidacije da bi se zaustavilo slabljenje dinara i obezbedila makroekonomska stabilnost.

Marković je na predstavljanju Izveštaja NBS o inflaciji kazao da mere fiskalne konsolidacije obuhvataju smanjenje budžetskog deficita i zauzdavanje daljeg rasta javnog duga uz obnavljanje aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fodom (MMF).

Prema njegovim rečima, smanjenje budžetskog deficita može se postići racionalizacijom rashoda i rastom prihoda budžeta, na primer kroz bolju naplatu ili povećanje poreza.

"Što brže dodje do primene adekvatnog programa fiskalne konsolidacije to bolje. To znači što se brže formira vlada to bolje", kazao je Marković.

Kako je dodao viceguverner, brzo formiravnje vlade znači manje od maksimalnog zakonom predvidjenog roka od tri meseca.

I guverner NBS Dejan Šoškić upozorio je da bi dinar bio oslabljen ako bi nova vlada Srbije odlagala reforme koje treba da doprinesu povećanju prihoda i smanjenju budžetskih rashoda.

Pogledajte još