Brejvik se neće žaliti

OSLO, 24. maja 2012. (Beta-AFP) - Anders Bering Brejvik, kome se sudi za ubistvo 77 ljudi, potvrdio je u četvrtak da se neće žaliti ako sud bude proglasio da je krivično odgovoran, čak i ako to podrazumeva dugu zatvorsku kaznu.

"Nema apsolutno nijednog razloga da se žalim u slučaju da budem proglašen krivično odgovornim", rekao je Brejvik pred sudom u Oslu.

Kako navodi agencija Frans pres, Brejvik se nada da će biti proglasen krivično odgovornim za ubistvo 77 ljudi, kako bi ono što je učinio bilo shvaćeno kako poštovanje i pripadnost ideologiji kojoj pripada.

Stručnjaci su najpre utvrdili da Brejvik boluje od paranoidne šizofrenije, i da zato ne može biti proglašen krivično odgovornim za ono što je učinio. Druga ekipa psihijatara kasnije je medjutim procenila da je on psihički zdrav.

Anders Bering Brejvik je 22. jula usmrtio 77 ljudi pošto je postavio bombu u blizini zgrade norveške vlade, posle čega je preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja nedaleko od Osla gde je nasumice počeo da puca na učesnike letnjeg kampa mladih laburista.

Sudjenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije je taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Brejvik je ocenio da su njegove žrtve bile "legitimna meta" pošto su bili pripadnici političke organizacije koja je, kako je rekao, norveško društvo izložila islamu i multikulturalizmu.

Pogledajte još