STRES - NEPRIJATELJ LIBIDA: Vratite strast u spavaću sobu

Stres može da upropasti vaš seksualni život, čineći ga teškim, bez želje da nastavite ili uživate u bilo kakvoj intimnosti, ali postoje načini da povećate libido i pokrenete svoj seksualni nagon bez medicinskih intervencija, kaže Kil Bjukenan, ekspert iz Toronta.

- Najveći ubica libida je stres! Ako je vaše telo pod stresom, poslednja stvar do koje vam je stalo je seks - kaže Bjukenen za "Global News".

Stres povećava lučenje hormona kortizola u telu, što utiče na suzbijanje nužnih hormona za intimne odnose i dovodi do pada seksualne želje, odnosno libida, objasnio je on.

Studija, koju je prošle godine objavio Body Logic MD, otkrila je da se 51 odsto ispitanih suočava s fenomenom "mrtvih spavaćih soba" usled stresa zbog posla.

"Mrtve spavaće sobe" ukazuju na partnerske odnose bez seksa koji mogu da traju od nekoliko meseci do nekoliko godina.

- Manjak komunikacije među partnerima može da pveća stres u krevetu, a mnogi postaju dodatno anksiozni ako njihovo samopouzdanje nije na visokom nivou - kaže psihoterapeut Hider Kent.

- U većini slučajeva, uzrok stresa nisu samo loši intimni odnosi ili njihov nedostatak, već nešto mnogo veće. To može da bude manjak povezanosti s vašim partnerom, anksioznost, depresija ili nešto drugo - objašnjava ona.

Povećajte seksualnu želju i pobedite stres

- Sa stresom ćete lakše da se izborite ako ste bolje povezani s vašim partnerom - kaže Suzan Valentajn, takođe psihoterapeut iz Toronta. Dogovarajte dejtove u spavaćoj sobi barem jednom nedeljno i nemojte da kršite dogovore. Takođe, radite na tome da u fizičkom smislu budete više povezani tokom dana, kao na primer da se često grlite, savetuje ona.

Osim rada na dubljoj emocionalnoj vezi s vašim partnerom, preporučljivo je ponekad da koristite prirodne afrodizijake i stimulatore libida koji će vam pomoći da se osećate bolje.

Neke namirnice koje pozitivno utiču na povećanje libida su čokolada, pistaći i šafran.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još