Kusturica ruši tvrđavu u Trebinju, građani protestuju!

0

Bageri i kamioni iz Višegrada srušili su staro austrijsko utvrđenje Petrinja iznad Trebinja, kako bi odneli kamen za izgradnju Andrić-grada u Višegradu. Veća grupa ogorčenih građana Trebinja blokirala je stari austrijsku put ka tvrđavi, kako bi sprečila kamione da odvezu kamenje.

Emir Kusturica dobio je Hidroelektrana na Trebišnjici 400 000 maraka za gradnju Andrićgrada, i odlučio je da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma, piše sajt 6yka.

Nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica je srušio i austro-ugarsko utvrđenje Petrinja iznad grada.

Bager je uništio prednju stranu tvrđave, a dvadesetak građana blokiralo je automobilima kamion i put, kako bi sprečili da se kamen preveze do Višegrada. „Mi smo iz grada slučajno videli da je bager na tvrđavi, i da je ona od jutros srušena. Nismo mogli da verujemo šta se događa, i da neko ima hrabrosti i drskosti da ruši naše kulturno-istorijske spomenike. Samoinicijativno se okupila veća grupa građana koja je došla na tvrđavu i blokirala kamion sa natovarenim kamenjem na putu, a nakon našeg dolaska rušenje i radovi su obustavljeni. Mi nećemo da dozvolimo da neko ruši naše kulturno-istorijsko blago i tražićemo da se porušena tvrđava obnovi„, kaže za sajt Buka profesor Dragan Anđelić.

Pored načelnika opštine Trebinje Dobroslava Ćuka, na tvrđavu su došli i svi lokalni političari, ali niko nije želeo da govori o pozadini ovog slučaja i o vezama Kusturice sa lokalnim moćnicima.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.