Kusturica ruši tvrđavu u Trebinju, građani protestuju!

Emir Kusturica dobio je Hidroelektrana na Trebišnjici 400 000 maraka za gradnju Andrićgrada, i odlučio je da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma, piše sajt 6yka.

Nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica je srušio i austro-ugarsko utvrđenje Petrinja iznad grada.

Bager je uništio prednju stranu tvrđave, a dvadesetak građana blokiralo je automobilima kamion i put, kako bi sprečili da se kamen preveze do Višegrada. "Mi smo iz grada slučajno videli da je bager na tvrđavi, i da je ona od jutros srušena. Nismo mogli da verujemo šta se događa, i da neko ima hrabrosti i drskosti da ruši naše kulturno-istorijske spomenike. Samoinicijativno se okupila veća grupa građana koja je došla na tvrđavu i blokirala kamion sa natovarenim kamenjem na putu, a nakon našeg dolaska rušenje i radovi su obustavljeni. Mi nećemo da dozvolimo da neko ruši naše kulturno-istorijsko blago i tražićemo da se porušena tvrđava obnovi", kaže za sajt Buka profesor Dragan Anđelić.

Pored načelnika opštine Trebinje Dobroslava Ćuka, na tvrđavu su došli i svi lokalni političari, ali niko nije želeo da govori o pozadini ovog slučaja i o vezama Kusturice sa lokalnim moćnicima.

Pogledajte još