Jelena Dokić u četvrtfinalu grend slema u Melburnu

BEOGRAD/MELBURN, 25. januara 2009. (Beta) - Australijska teniserka srpskog porekla Jelena Dokić plasirala se u Melburnu u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije, pošto je u četvrtom kolu pobedila Ruskinju Alisu Klejbanovu sa 2:1 (7:5, 5:7, 8:6). 

Dokićevoj je plasman među osam najboljih u Melburnu prvi na grend slem turnirima još od Rolan Garosa 2002. godine.

Nekada četvrta teniserka sveta će se za plasman u polufinale boriti s Ruskinjom Dinarom Safinom, koja je u duelu sa Francuskinjom Aliz Korne spasila dve meč lopte i pobedila sa 2:1 (6:2, 2:6, 7:5).

Dokićeva je, inače, trenutno tek 187. na svetu, a poslednji put je na grend slemu igrala 2006. godine, takođe u Melburnu.

Miljenica domaće publike je, ipak, uspela da pobedi 29. nosioca Klejbanovu, koja je u trećem kolu eliminisala prošlogodišnju finalistkinju Anu Ivanović iz Srbije.

Dokićeva je prethodno savladala i 11. nosioca Karolin Voznjacki iz Danske, kao i 17. "kosturašicu" Anu Čakvetadze iz Rusije.

Australijska teniserka Jelena Dokić odbacila je mogućnost pomirenja sa ocem Damirom, nakon što su mediji objavili da on želi da prisustvuje njenim mečevima i tako popravi njihov odnos.

Dokićeva je upozorila oca da se ne trudi da kontaktira sa njom, nakon što je on u izjavi australijskoj televizijskoj stanici rekao da razmišlja da doputuje u Melburn.

"Ukoliko bi bilo moguće da za kratko vreme doputujem, došao bih u Melburn jer volim Australiju", rekao je Damir Dokić.

Teniserka je rekla novinarima, posle današnje pobede u osmini finala Australijan opena nad Ruskinjom Alisom Klejbanovom od 2:1 (7:5, 5:7, 8:6) da njen otac nije dobrodošao.

"Nismo razgovarali. Ovo je prvi put da čujem za to. To je njegova odluka, ali već sam rekla da je priča sa njim završena", rekla je ona.

Problemi sa ocem za Dokićevu su počeli na početku profesionalne karijere. Ona je sa 17 godina stigla do polufinala Vimbldona 2000. godine, ali je njen uspeh ostao u senci očevog ponašanja i sukoba sa čelnicima turnira.

Damir Dokić je 1999. godine opomenut zbog nedoličnog ponašanja na turniru u Edgbastonu. On je izbačen sa tribina jer je u alkoholisanom stanju glasno navijao tokom meča. On je, zatim, ispred stadiona legao na ulicu.

Naredne godine Dokić se na Otvorenom prvenstvu Australije sukobio sa televizijskim kamermanom, a pet meseci kasnije izbačen je sa Vimbldona zbog toga što je pocepao englesku zastavu ali i jer je polomio mobilni telefon jednog novinara.

Takođe, iste godine je izbačen sa Otvorenog prvenstva SAD jer je konstantno bio u sukobu sa osobljem turnira, zbog čega je kažnjen sa šest meseci zabrane prisustvovanja mečevima na WTA turnirima.

Damir Dokić se 2001. godine vratio u Srbiju, nakon što je tvrdio da je žreb na Australijan openu namešten. Jelena Dokić je zatim uzela državljanstvo Srbije i Crne Gore, ali je 2003. godine prekinula odnos sa porodicom i vratila se u Australiju.

Ona se, zatim, izvinila australijskoj javnosti i zamolila za razumevanje.

"Trebalo bi da se desi neverovatno čudo da bi se moj otac promenio. Ne mislim da će se to dogoditi. Igram tenis i imam svoj zivot i samo to želim. Poznajem ga i ne vidim mogućnosti - različiti smo i oko većine stvari se ne slažemo", rekla je Dokić.

Pogledajte još