S Vivaldijem postajete pametniji

AKRON - Pod uslovom da vas, kako naučnici tvrde,  muzika čini mudrijim, a vežbe pomažu funkcije mozga, mogu li vežbanje i rad uz muziku zaista da poboljšaju snagu mozga? Američki naučnici odgovaraju sa DA.

Dobrovoljci koji su istovremeno slušali Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" i kao deo rehabilitacije obavljali dosadan, jednoličan posao poput rada na malim tkačkim razbojinma, tvrde da su se bolje osećali i uspešnije polagali test verbalnog komuniciranja nego kad su radili ili vežbali bez muzike - saopštili su istraživači sa Medicinskog fakulteta Državnog univerziteta u Ohaju.

"Dokazi pokazuju da vežbe uz muziku značajno poboljšavaju pamćenje i sposobnost prepoznavanja u pacijenata sa oboljenjem koronarnih arterija" - ustanovio je klinički psiholog Čarls Emeri koji je rukovodio istraživanjem.

"Tvrdilo se da slušanje muzike poboljšava funkcije mozga, a mi smo jednostavno želeli da povežemo rezultate dva istraživanja" - saopštio je Emeri.

U tekstu objavljenom u najnovijem broju američkog stručnog medicinskog časopisa "Srce i pluća", Emeri i njegove kolege podsećaju da su istraživanja obavljena na 33 žene i muškarca koji učestvuju programu rehabiliticije posle baj-pas operacija, angioplastike ili drugih postupaka za lečenje zakrčenih arterija.

Dobrovoljci su gotovo listom izjavili da su se osećali mnogo bolje kad su radili i vežbali uz muziku nego kad je nije bilo. Ali im se, što je još značajnije, dramatično poboljšao govor i verbalna komunikacija dok su, uz rad, slušali muziku.

"Čini se da su vežbe i rad uz muziku izazvali pozitivne promene u nervnom sistemu a one su, opet, direktno pozitivno uticale na stepen prepoznavanja i pamćenja", kaže Emeri.

"Slušanje muzike pozitivno utiče na proces pamćenja i prepoznavanja preko različitih 'staza' u mozgu. Kombinacija muzike i vežbanja najverovatnije stimuliše i podiže sposobnost pamćenja pomažući, u isto vreme, da se pripremi odgovor na prepoznavanje", ocenio je Emeri.

On sada nagoveštava testiranje osoba koje će muziku birati po sopstvenom, a ne po izboru terapeuta.

"Koristili smo Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba' zato što je to muzika umerenog tempa i što je pozitivno uticala na pacijente u nekim ranijim istraživanjima. Ali omogućavajući pacijentima da sami odaberu muziku uz koju će obavljati rehabilitaciju posebno je važno da bi se otkrilo dejstvo druge vrste muzike na poboljšavanje pamćenja i prepoznavanja", zaključio je Emeri.

(FoNet)
27. januar 2009.

Pogledajte još