RIZIK ZA DIJABETES I NEPLODNOST: Insulinska rezistencija sve učestalija kod žena

Zbog nezdrave ishrane, gojaznosti, disbalansa hormona i različitih endokrinoloških kriterujuma u tumačenju testova, čini se da je problem insulinske rezistencije sve učestaliji. U početku simptomi ovog problema mogu da budu neprimetni, ali ukoliko se problem ne leči i simptomi dugo ignorišu, to može da dovede do oboljenja endometrijuma, materične sluznice ili metaboličkog sindroma kod žena.

Insulinska rezistencija, odnosno smanjena reakcija organizma na sopstveni insulin, sve je češća pojava, kaže doktor Nebojša Zečević, ginekolog Specijalne bolnice "Beograd".

- Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i koji reguliše nivo šećera u krvi. Kada je njegova količina u telu abnormalno visoka, to znači da postoji hiperinsulinemija čiji je primarni uzrok insulinska rezistencija - navodi dr Zečević.

Dok kod mlađih devojaka insulinska rezistencija može da napravi probleme kao što su maljavost, neuredni ciklusi i neregularna krvarenja, u kasnijem periodu života dolazi do ozbiljnih problema, kao što su sterilitet i pobačaj.

- Insulinska rezistencija ometa ili sprečava ovulaciju i ograničava sazrevanje jajne ćelije, može da poremeti implantaciju oplođene jajne ćelije u matericu, kao i da bude uzrok pobačaja. Pojavljuje se u više od 60 odsto slučajeva policističnih jajnika, a u 90 odsto slučajeva kod gojaznih osoba sa policističnim jajnicima. Jedan je od ključnih faktora za pojavu policističnih jajnika, koji su najčešći uzrok ženskog steriliteta - kaže dr Zečević.

Rizik od komplikacija insulinske rezistencije povećan je kod žena koje imaju višak kilograma, često su pod stresom. Može da se desi da ne postoje nikakvi primetni simptomi ovog problema, ali neki od mogućih su velika potreba za šećerom i slatkišima, gojenje, česta i pojačana glad, problem sa koncentracijom, osećaj zamora, anksioznost i depresija.

- U dugotrajnom smislu, insulinska rezistencija i njeni simptomi mogu da dovedu do hronične hiperinsulinemije i iscrpljivanja rezervi insulina, pre svega rezervi pankreasa. Osim neplodnosti, to stanje u finalnom ishodu vodi u dijabetes. To znači da se insulinska rezistencija može smatrati preddijabetesom - kaže dr Zečević.

Prema rečima dr Zečevića, hiperinsulinemija može da se leči uz pomoć lekova, ali najvažnije je prvo sprovesti dijetu, uključiti fizičku aktivnost i iskoreniti nezdrave navike. To se naročito odnosi na gojazne žene koje ulaze u proces vantelesne oplodnje.

- U tim slučajevima neophodno je intervenisati i određenom terapijom, ali i dijetetskim programima sa maksimalno redukovanim ugljenim hidratima. Izmenjena i kontrolisana ishrana značajno popravlja zdravstveno stanje i dovodi do dvostruko boljih rezultata u lečenju neplodnosti - kaže ginekolog dr Marijana Šašić.

TERAPIJA

Oko 40 odsto pacijentkinja sa problemom insulinske rezistencije zapravo nije gojazno. Ako u telu postoji puno masti i malo mišića, kao i policistični jajnici, to je takođe stepen insulinske rezistencije. Uključuje se terapija kako bi se regulisao ciklus, uz redovno vežbanje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još