Borovnice, laneno...sve blagotvorno za želudac !

Nakon crevnog gripa sluzokoža želuca i creva je iritirana i upaljena. Da bi se organizam što pre oporavio i ojačao, treba obratiti pažnju na namirnice koje se unose nakon toga, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer.

Pravi prirodni lek koji se često koristi u pedijatriji je prirodni sok od borovnice, dakle bez vode i šećera. Plavi pigment iz divlje borovnice – antocijan - smiruje želudac i creva, regeneriše sluzokožu i napada preostale bakterije.

Nakon gripa nekoliko dana se svakodnevno pije četvrt litra soka, gutljaj po gutljaj. Ukoliko dijareja nije prestala, Bankhofer preporučuje 50 do 100 grama suvih borovnica dnevno.

Čim je crevna gripa prošla, apetit se ponovo vrati. Profesor Bankhofer savetuje da je korisno dva puta dnevno jesti oljuštene jabuke. Za želudac su takođe blagotvorni i kuvani krompir ili šargarepa, nemasni sir, kaša od prosa ili griz od pira (lat: Triticum spelta).

Takođe želucu i crevima veoma prija kremasta ovsena supa kao i supa od pirinča. A kada je dijareja prošla, korisno je između obroka uzeti jednom do dva puta dnevno kašičicu lanenog ulja. U periodu posle crevnog gripa treba izbegavati životinjske belančevine i masnoću, kobasice, ljuta jela, jela iz konzervi, slatko i šećer. 

(Compress)
BEČ, 6. marta 2009.

Pogledajte još