Fatalni ujed gospođe Deng

SAO PAOLO - Brazilski "državni neprijatelj broj jedan" nije gangster ili veliki trgovac drogom, već bledunjavi komarac čiji su ujedi odneli najmanje 20 ljudskih života.

Komarac je tipa "deng", kao i obično ujedaju samo ženke, a ujedi izazivaju groznicu istog imena koja često ima fatalan ishod.

Suočen s pravom eksplozijom "deng groznice", najtežom u protekloj deceniji, Brazil je mobilisao više hiljada vojnika i hiljade zdravstvenih radnika da bi, zaprašivanjem i dimom, rasterali i uništili uzročnika bolesti - komarca čije je latinsko ime "aedes aegypti mosquito".

Samo u državi Rio de Žaneiro, najteže pogođenoj epidemijom, registrovano je 40.000 obolelih. Međutim, period velikih kiša stvorio je uslove da se komarci razmnožavaju velikom brzinom, šire u gotovo svaki kutak zemlje i ugroze ne samo siromašno stanovništvo već i činovnike pa i junake toliko popularnih sapunskih opera.

"To je prava demokratska epidemija, larve komaraca nalazimo i u najelitnijim delovima grada, na rubovima bazena u baštama vila bogataša, u najskupljim restoranima", pomalo šeretski kaže Nelson Nagamura, šef regionalnog Programa za borbu protiv deng komaraca u Sao Paolu, najvećem brazilskom gradu.

Deng obično ne izaziva smrt obolelog ali je prati visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, odsustvo apetita i vrtoglavica. Ipak, u nekih obolelih groznica dobija fatalni ishod jer može prerasti u hemoragični deng, posebno ako je oboleli bio izložen novim ujedima komaraca.

Protiv deng groznice ne postoji preventivna vakcinacija niti efikasan lek, a oboleli treba da se odmaraju, piju puno tečnosti dok bolest ne prođe - obično posle sedam dana.

Stručnjaci podsećaju da je Brazil pedestih godina prošlog veka u okviru nacionalne kampanje za suzbijanje žute groznice gotovo iskorenio legla deng komaraca, isto je učinilo i dvadesetak drugih zemlja Latinske Amerike.

Međutim neke zemlje, među njima i SAD, nisu iskorenile insekt, a kako trgovina između zemalja "dve Amerike" postaje sve intenzivnija i razuđenija a gradovi se šire, insekti se "vraćaju" u Latinsku Ameriku s robom koja stiže sa severa.

Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da je do sada u Brazilu registrovano gotovo 400.000 obolelih, a kako je "zemlja karioka" najmnogoljudnija ali i teritorijalno najveća zemlja "zelenog kontinenta", razumljiva je zabrinutost njenih zdravstvenih vlasti da bi Brazil mogao da postane "rasadnik" epidemije deng groznice kontinentalnih razmera.

Uz to, zaključeno je da je prava eksplozija deng groznice delom posledica pojave novog, modifikovanog virusa protiv kojeg Brazilci nisu stvorili prirodnu otpornost.

(FoNet)
11. mart 2009.

Pogledajte još