Beli, beli Bor

0

Srbija u "evropskim filmskim procentima"

Eurimaž (Eurimages) podržao novi projekat Olega Novkovića „Beli, beli svet“. Snimanje počinje u aprilu u Boru.

Snimanje novog filma Olega Novkovića pod nazivom „Beli, beli svet“, kako je producentkinja Milena Trobozić Garfild najavila na konferenciji za novinare, trebalo bi da počne u aprilu u Boru (na slici). Ostvarenje, čiji scenario potpisuje Milena Marković, ljubavna je priča smeštena u Bor, grad koji producentkinja opisuje sledećim rečima: „Bor – nekada simbol prosperiteta i nade, sada simbol propasti i kontaminacije.“

U planu je da snimanje traje pet nedelja, a glumačku ekipu najverovatnije će činiti Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Nebojša Glogovac i Jasna Đuričić, dok će za muziku, tzv. „balkanski tango“, biti zadužen Boris Kovač. 

Podsetimo se prethodnog filma Olega Novkovića „Sutra ujutru“ (2006) uz pesmu Skaj Viklera.

Projekat, u čijoj produkciji pored srpskog producenta „West End Productions“ učestvuju i Nemačka i Švedska, dobio je pomoć od Fonda za kinematografiju Saveta Evrope „Eurimaž“. Podrška u iznosu od 180 hiljada evra je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, „još jedna potvrda uspeha projekata s kojima apliciraju filmski producenti iz Srbije“

Novkovićev „Beli, beli svet“ je šesti filmski projekat većinski srpske produkcije, koji je u poslednje dve godine dobio podršku Evropskog fonda za kinematografiju. Podršku su ranije dobili „Sveti Georgije ubiva aždahu“ Srđana Dragojevića i Dušana Kovačevića, „Besa“ Srđana Karanovića, „Turneja“ Gorana Markovića, „Klopka“ Srdana Golubovića i „Neke druge priče“ grupe autorki. 

Ukupan godišnji doprinos koji Ministarstvo kulture plaća za članstvo u ovom fondu koji čine 33 evropske zemlje, iznosi nešto više od 103 hiljade evra. U saopštenju se ističe da je „od 2004. godine do danas, Srbija najuspešnija zemlja kada je reč o odnosu uplaćenog doprinosa i iznosa dobijene podrške“. Radi se o čak 216 posto iskorišćenosti, koji slede samo Luksemburg, Belgija i Mađarska sa iskorišćenošću iznad 100 posto.

Inače, „Eurimaž“ je na poslednjem zasedanju Upravnog odbora odlučio da podršku za prikazivanje evropskih filmova da i srpskim distributerskim kućama „Megacom Film“, „Orion“, „Cinears“, „Tuck“ i „Kids Film Fest“, kao i sledećim bioskopima: DKC i „Art“ iz Beograda, Multimedijalnom centru „Kvart“ iz Kraljeva i zrenjaninskom „Cinema“.

Srbija se „Eurimažu“ pridružila 2004. godine, a Fond postoji od 1988. godine i do sada je podržao preko hiljadu evropskih filmskih projekata.

K.M. 

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.