BDENJE: "Vigil Hours" - folk horor film koji osvaja svet (VIDEO)

"Vigil Hours" ("Bdenje") je kratkometražni igrani film reditelja Marka Marinkovića. Scenarista ovog 25-minutnog horor filma snimljenog na engleskom jeziku je Danijel Vizi.

Film je sniman u 8K rezoluciji i nastao je u koprodukciji Master Media iz Srbije u vlasništvu Marka Marinkovića i "MEDIA JOBS EOOD" iz Bugarske u vlasništvu Ventsislava Veleva.

Foto: Promo

Glavne uloge u ovom ostvarenju imaju glumci Aleksandar Trnčić ("Dinastija", "Aleksandar od Jugoslavije", "Sinđelići") i Daniel Novacki, a značajne role ostvarili su i Marko Adžić ("Montevideo, Bog te video!", "Afterparty") i Anestin Bodlea. Tu su još i Dina Arsić, Dragan Marinković i Aleksandar Stojanović. Za muziku i dizajn zvuka pobrinuo se Nemanja Mihajlović, dok je montaža poverena Stevanu Matiću. Direktor fotografije je Aleksandar Pop Arsov.

Foto: Promo

Film je do sada prikazan na nekoliko festivala i skoro na svakom osvojio je nagradu. Između ostalih, nagradu je osvojio za najbolji kratki horor na festivalu u Brnu. Istu nagradu dobio je i na festivalu u Čileu, a osvojio je i počasnu nagradu za rasvetu i dizajn zvuka. Zatim, tu je i nagrada za najbolji kratki horor na Slughter filmskom festivalu u Doljevcu. Nakon toga usledila je nagrada za najbolju režiju u žanru fantastike na festivalu u Londonu.

Sledeće pojavljivanje biće na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu i Fright Nights festivalu u Beču gde će film biti prikazan u prestižnom Hollywood Megaplex bioskopu.

Foto: Promo

Scene eksterijera snimane su u Katinkinoj kući u Beogradu, a scene enterijera u selu Dolovo kod Pančeva. Film je rađen kao odskočna daska na konto koje bi se tražila sredstva za snimanje celovečernjeg igranog filma. Scenario za dugometražno ostvarenje je u završnim pripremama, interesovanje postoji, ali su potrebne dodatne investicije.

Foto: Promo

Loris Kurći je jedan od producenata budućeg dugometražnog filma "Vigil Hours". Već u ranoj fazi priključio se projektu za dugometražni film jer mu se kratki veoma dopao. Ovaj Italijan iza sebe ima oko šezdeset producinarih filmova u kojima su glumila i neka poznata glumačka imena. Poslednji njegov projekat bio je film "Damaged" u kojem glume i Samjuel L. Džekson i Vinsent Kasel. Italijanski producent će za dugometražno izdanje filma "Vigil Hours" angažovati dva svetska zvučna glumačka imena!

Foto: Promo

"Vigil Hours", folk horor sa našeg podneblja bio bi u potpunosti sniman u Srbiji sa mogućom koprodukcijom Srbije, Bugarske i Italije.

Potraga za sredstvima je aktivna i svakodnevna ne bi li se što pre ušlo u pre-produkciju. Brzom ulasku u pre-produkciju sa nadaju reditelj Marko Marinković i scenarista Danijel Vizi dok kratka verzija filma "Vigil Hours" obilazi svet i donosi nagrade.

Foto: Promo

- Svi potencijalni zainteresovani finansijeri za dugometražni projekat mogu da nas kontaktiraju, tu smo za sva pitanja i dogovor - navode Marinković i Vizi.

- Ljudi u svetu imaju prilike da se upoznaju sa folklornim elementima iz našeg podneblja. Folk horor je podžanr koji koristi elemente folklora za izazivanje straha i slutnji. Tipični elementi uključuju ruralno okruženje, izolaciju, teme sujeverja, narodne religije, paganizma, žrtvovanja i mračnih aspekata prirode - zaključuju umetnici.

Foto: Promo

Sinopsis

Daniel, vlasnik pogrebnog preduzeća biva pozvan da prisustvuje bdenju sa krajnje neuobičajenim zahtevom. Da bdenje fotografiše i tako ovakoveči događaj. Vođen materijalnim podsticajem on pristaje na neobični zahtev. Dolaskom otkriva da su podnosioci zahteva isto tako neobične individue koje žele da ispoštuju svoje tradicionalne običaje koji potiču sa vlaških predela... Upoznaje se sa domaćinom Anestinom i njegovom suprugom Bjankom koja produktom svoje nespretnosti poliva Daniela vodom kojom je oprala pokojnika. Dok Daniel ostaje sam da fotografiše pokojnika smeštenog u krevetu, Bjanka u drugoj prostoriji vrši ritual i kuva kafu koristeći vodu kojom je opran pokojnik. Dok Anestin i njegovov pomoćnik pomeraju telo pokojnika u drugu prostoriju kako bi započeli bdenje, Daniel pije kafu sa Bjankom u kuhinji. Ulaskom u novu prostoriju i fotografisanjem pokojnika sa njegovim bližnjima Daniel na fotografijama primećuje neobične magijske znakove. Tokom foto sesije u kojoj su glavni akteri pokojnik, Anestin i Bjanka, Daniela hvata nesvestica i groznica. Anestin mu tada govori da je popio "mrtvačku vodu" i da će njegovo telo poslužiti kao posuda za dušu njegovog preminulog brata.

Foto: Promo

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još