Šta sve možeš i treba da pitaš poslodavca

Proteklih nekoliko nedelja pisali smo o tome kako da napišeš dobar CV kako bi obezbedio prolaz na intervju. Takođe, pisalii smo o tome kako da se pripremiš za taj na intervju i kako da ostaviš dobar utisak na poslodavca. A šta kad prođeš dalje, u poslednji krug intervjua ili te je poslodavac već odabrao i treba da pričate o uslovima koje ti nudi? Bitno je da i ovaj korak napraviš pažljivo, da posvetiš pažnju utisku koji ćeš ostaviti – kako ga ne bi pokvaro na kraju, ali i kako bi se osigurao da ćeš dobiti korektne uslove od poslodavca. Pa, krenimo redom.


Grupni intervju

Tokom grupnog intervjua za posao treba da budeš fokusiran i aktivan, ali nije ključno da se prikažeš kao apsolutni lider grupe, već da podržiš i ostatak grupe.

Jedna od poslednjih faza intervjua može biti grupni intervju. Iako ima nekoliko formi ovog intervjua, on najčešće uključuje celu grupu kandidata za posao od kojih se traži da obave neki zadatak. Obično se daje malo vremena da bi se zadatak uspešno završio, a primarni cilj ovakvog intervjua je da proveri kako kandidati reaguju pod stresom, kako će se prikazati u timu, da li će podržavati grupu da ostvari cilj bez obzira na deficit vremena ili će uzeti stvari u svoje ruke i ignorisati ostatak tima. U ovakvim situacijama je poželjno da si aktivan, ali nije ključno da se prikažeš kao apsolutni lider grupe (mada, to zavisi i od vrste posla za koji si konkurisao). Svakako, nemoj izgubiti pojam o vremenu ni koji je cilj vežbe jer je zadatak da ostaneš fokusiran i pored svih smetnji koje se nalaze oko tebe.

Kako na finalnom intervjuu?

Toliko željeni poziv na finalni intervju sa poslodavcem, koji govori da postoji velika verovatnoća da dobiješ posao, treba da te raduje, ali ne i uljuljka u pomisao da je stvar gotova i da treba da se potpuno opustiš. Nikako ne upadaj u ovu zamku jer ništa nije gotovo dok se ne potpiše ugovor. Još uvek te poslodavac procenjuje i zato se potrudi da i ovom prilikom ostaviš dobar utisak i ne zaboravljaj na važne detalje.

(old_image)

Slobodno možeš da pitaš poslodavca kolika bi ti bila plata, koje je radno vreme, da li ćeš biti prijavljen i na koliki iznos plate, na koliko dana godišnjeg odmora imaš paravo, kakve su mogućnosti za napredovanje...

Tokom finalnog razgovor imaš priliku da otvorenije i direktnije razgovaraš o detaljima i uslovima koje poslodavac nudi tebi. Iako će ti možda biti neprijatno ili ćeš se osetiti pomalo nespretno, sasvim je u redu (i očekivano) da odmereno i suvislo postaviš pitanja o uslovima rada na potencijalnom novom poslu.

Jedno od najvažnijih pitanja je svakako tvoja buduća plata. Normalno je da se kandidatu, uz nuđenje zaposlenja, predstavi i plata. Ako to poslodavac ne uradi sam, imaš puno pravo to da pitaš. Svakako razmisli da li ti je ponuđena plata zaista prihvatljiva, jer verujem da svako od nas ima neki minimum ispod kojeg prosto ne može da pokrije svoje životne troškove, ali imaj na umu da je možda bolje i privremeno raditi za manju platu nego bez plate (s obzirom na situaciju u privredi i tržištu rada) - naravno sve pod uslovom da je poslodavac ostavio na tebe korektan utisak. Svakako, izbor je na tebi.


I još nešto, vrlo važno – pažljivo pročitaj ugovor o radu pre potpisivanja! Obrati pažnju na pojedinosti i razmisli da li se zaista slažeš sa svim navedenim. Razmisli da li nešto nedostaje, da li je to korektna kompanija za koju želiš da radiš.

Finalni razgovor je i pravo vreme da pitaš sve što ti je bitno na poslu – detalje o kompaniji, detalje o radnom kolektivu, kadrovskoj politici, radnom vremenu, eventualnim beneficijama. Sve je to u redu sve dok imaš meru. Ako previše tražiš, a još nisi pokazao rezultate, možeš ostaviti loš utisak i promeniti odluku poslodavca. Zato – umereno. Treba da pokažaš da ceniš sebe, ali sa druge strane imaj na umu da ti tek predstoji period dokazivanja. A ako sve bude išlo dobro i pokažeš se dobro na poslu, lako ćeš kasnije tražiti bolje uslove... imaćeš mnogo bolju pregovaračku poziciju.

Držimo ti palčeve da uspešno savladaš i ovu poslednju poslednju prepreku u pronalaženju posla, a da se sledeći savet koji će ti biti potreban odnosi na napredovanje u karijeri!

Srećno!

Nadlanu.com i Poslovi Infostud

Pogledajte još