Botoks lek za migrenu u Velikoj Britaniji

0

Britanska agencija za nadzor lekova i medicinskih proizvoda odobrila je lečenje botoksom za odrasle ljude koji imaju hronične migrene, što znači da imaju glavobolju najmanje 15 dana tokom meseca, a simptome migrene najmanje osam od tih 15 dana.

Portal „Moj doktor“ navodi da je botoks tako postao prvi lek za prevenciju hronične migrene koji je dobio dozvolu od nadležnih institucija u Velikoj Britaniji.

Do odobrenja je došlo nakon treće faze kliničkog ispitivanja u kojem je učestvovalo 1.384 pacijenata, a koje je pokazalo da su pacijenti koji su primili inekcije botoksa u pojedine mišiće na glavi i vratu u proseku manje dana osećali glavobolje i migrene nego pacijenti koji su dobili placebo inekcije.

U britanskom udruženju pacijenata koji muče muku s migrenom pozdravili su to odobrenje, ali ističu da je hronična migrena trenutno nedovoljno istražena te da često promakne lekarima zbog čega se retko i leči.

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja se javlja periodično, a procjenjuje se da od nje pati od osam do 20 odsto stanovništva.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.