Neverovatno naučno otkriće – kako da ubrzamo ili usporimo vreme?

0

Vreme je iščešeno, tvrdio je još Šekspir, a naučnici su nedavno došli do novih otkrića o tome kako naš mozak obrađuje podatke vezane za vreme, što bi im jednog dana moglo omogućiti da podešavaju osećaj za vreme svake osobe.

Pojam o vremenu je decentralizovan u mozgu, sa različitim neurološkim „zupčanicima“ od kojih svaki ima sopstveni mehanizam za vreme i za određenu aktivnost, tvrdi ovo istraživanje.

Dva istraživača sa Univerziteta Minesota sprovodila su višemesečna ispitivanja na makaka majmunima i došli do zaključka da je manipulacija percepcije vremena moguća. Oni su identifikovali neurone za prenos informacija o vremenu, a sada im slede eksperimenti u kojima će pokušati da manipulacijom ovih neurona poremete osećaj za vreme kod majmuna, javljaju agencije.

Uz pomoć ovih saznanja sada se povećava i mogućnost veštačke manipulacije percepcije vremena pojedinca, ali se daje i objašnjenje zašto se naš osećaj za vreme menja pod različitim okolnostima, kao na primer kada smo pod srtresom ili kada se dobro provodimo.

Pored toga, smatraju da će im saznanja do kojih su došli pomoći i da objasne zašto nam u određenim situacijama vreme „leti“ ili pak presporo prolazi.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.