Radnici "Fijata" pred štrajkom - neće da rade 10 sati dnevno

Deo radnika zaposlenih u kompaniji „Fiat automobili Srbija“ je peko Samostalnog sindikata započeo pregovore sa poslovodstvom o povećanju zarada i skraćenju radnog vremena. Ukoliko se ne nađe rešenje tokom nekoliko narednih dana, radnici će, kako su najavili, započeti štrajk, piše "Blic".

Prema rečima Zorana Mihajlovića, predsednika Samostalnog sindikata u FAS, radnici iz fabrike "Montaža“ žale na teške uslove rada i tempo koji ne mogu da izdrže.

- Mi smo u ponedeljak za vreme pauze koja traje 20 minuta razgovarali sa radnicima. Oni su rekli da je radno vreme koje u fabrici dnevno traje deset sati za njih preveliko opterećenje, posebno od kada je proizvodna traka počela brže da se kreće i od kada je povećana poizvodnja. Za sada se u fabrici radi četiri dana po deset sati, dok su tri dana slobodna. Radnici traže da im se obezbedi osmočasovno radno vreme, ali da rade pet dana u nedelji. Uz to, traže i da im se povećaju plate, jer sada zarađuju oko 33.000 dinara. Ne odgovara im ni noćni rad, jer za to dobijaju samo 300 dinara - kaže Zoran Mihajlović.

Kako tvrde čelnici sindikata, u toku su razgovori sa poslovodstvom fabrike, koje je dalo uverenja da će od februara naredne godine radno vreme biti osmočasovno. Sada u fabrici automobila u Kragujevcu ima 2.500 radnika, a "Fijat" je planirao da do kraja ove godine zaposli još 150 radnika.

Pogledajte još