Na konferenciji UN o novom sporazumu o klimi

DOHA, 26. novembra 2012. (Beta-AFP) - Medjunarodna konferencija o klimatskim promenama, koja je u ponedeljak počela u Dohi i na kojoj učestvuju predstavnici 190 zemalja, odlučiće o budućnosti protokola iz Kjota i postaviti osnov za globalni sporazum 2015.

Više medjunarodnih organizacija ukazalo je na potrebu da se uspori porast temperature uoči konferencije u Kataru, zemlje koja je svetski šampion u emisiji škodljivih gasova po glavi stanovnika.

Program UN za životnu sredinu (UNEP) nedavno je istakao da količina gasova sa efektom staklene bašte mora da se smanji za 14 odsto do 2020. kako bi se porast temperature zadržao na dva stepena Celzijusa i upozorio svetske vlade da su napori koje ulažu nedovoljni.

Koncentracija gasa sa efektom staklene bašte u atmosferi mogla bi da utiče na porast temperature od četiri stepena do 2060.

"Imamo sve manje vremena da zaustavimo i ograničimo zagrevanje na dva stepena", rekla je novinarima zvaničnica UN za klimu Kristijana Figeres.

"Mogućnosti se brzo smanjuju zato što tempo i razmere akcije za suzbijanje emisija štetnih gasova nisu na nivou na kojem bi trebalo da budu", navela je Figere prvog dana konferencije UN o klimi.

Protokol iz Kjota iz 1997. je jedini medjunarodni sporazum kojim su se industrijski razvijene zemlje obavezale da smanje emisiju štetnih gasova. Medjutim, Protokol iz Kjota se odnosi na samo 15 odsto emisije štetnih gasova - iz zemalja Evropske unije i Australije - pošto Kanada, Rusija i Japan ne žele više da budu deo sporazuma, a SAD ga nikad nisu ni ratifikovale.

Pogledajte još