Haradinaj opet oslobođen optužbi za ratne zločine po svim tačkama optužnice

U Haškom tribunalu danas je doneta presuda kojom su svih optužbi za ratne zločine oslobođeni nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj. Protiv njih je, ponovljenom suđenju, postupak vođen zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike rekao je da je utvrđeno da "ne postoje verodostojni dokazi da je Ramuš Haradinaj znao za zločine u Jablanici".

Predviđanje se obistinilo: U iščekivanju presude, analitičari veruju da će Haradinaj postati slobodan čovek

Preciznije, optužnica se tiče zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je Haradinaj bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija). Baljaj je bio komandant jedinice "Crni orlovi" u sklopu OVK, a Brahimaj je bio pripadnik OVK stacioniran u štabu te jedinice u Jablanici, podseća "Tanjug".

Tužilaštvo je u završoj reči, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude.

Oslobađajući presudu, koju su zbog klimave optužnice i likvidiranih svedoka svi analitičari predvideli, donelo je veće kojim je presedavao Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, dok su članovi veća bili Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova.

Haradinaj i Baljaj prvi su haški optuženici koji dva puta izlaze pred sud zbog istog zločina - ubistva osam zarobljenika u logoru OVK u Jablanici.

Pretresno veće je u aprilu 2008. godine Haradinaja i Baljaja oslobodilo krivice po svim optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a Brahimaja osudilo na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja dve osobe u štabu OVK u Jablanici, piše "Tanjug".

Žalbeno veće je 21. jula 2011. ukinulo oslobađajuće presude i naložilo da se delimično ponovi suđenje optuženima po šest tačaka optužnice koje se odnose na okrutno postupanje, mučenje i ubistvo zatočenika u logoru Jablanica, umesto 39 prvobitnih tačaka optužnice.

Kao i na prvom suđenju, koje je, zbog nedostatka dokaza, završeno oslobađajućom presudom, Tužilaštvo se i u ponovljenom procesu srelo sa sličnim problemima - sa uplašenim svedocima koji su menjali iskaze ili odbijali da svedoče, piše B92.

Pred današnje izricanje presude bivšim komandantima OVK, kosovski Albanci već spremaju svečani doček i najavljuju novi politički angažman haškog optuženika, čak i premijersko mesto, dok vlasti u Srbiji upozoravaju da bi njegovo eventualno oslobađanje moglo da ugrozi politički dijalog koji se vodi u Briselu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije - Aleksandar Vučić u intervjuu za "Novi magazin" o u tom trenutku potencijalnoj, a sada i realnoj oslobađajućoj presudi je rekao:

- Oslobađajuća presuda bila bi poniženje za sve žrtve, za sve ljude sa Kosova i Metohije, za sve Srbe, jer bi nam konačno nacrtali - niko nije kriv za mrtve Srbe. A kad pogledate, Muslimani iz Bosne i Srbi najveće su žrtve ratova na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kosovski Albanci spremili su svečani doček i najavili novi politički angažman haškog optuženika, čak i premijersko mesto, dok vlasti u Srbiji upozoravaju da bi njegovo eventualno oslobađanje moglo da ugrozi politički dijalog koji se vodi u Briselu, piše B92.

Pogledajte još