173 godine od sazivanja Majske skupštine

U Novom Sadu je obeležena 173. godišnjica održavanja Majske skupštine. U zgradi Pokrajinske vlade dodeljene su prestižne nagrade onima koji su se istakli u oblastima sporta i umetnosti.

Prošle su 173 godine otkako je u Sremskim Karlovcima sazvan Srpski nacionalni kongres, kasnije poznat pod imenom Majska skupština. Tada je proglašena Srpska Vojvodina. Ovaj dan je obeležen u subotu u Novom Sadu.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade: „Prošlost je izuzetno važna, i kao iskustvo, i kao pouka, i kao putokaz, i zato nikada ne smemo i nećemo da je zaboravimo. Ipak na ovaj dan sećanja, na ovaj značajan datum i događaj iz prošlosti Vojvodine, želim više da govorim o njenoj sadašnjosti i budućnosti. Vojvodina danas je zajednička kuća za sve koji u njoj skladno i ravnopravno žive, bez obzira na njihov broj, na njihovu nacionalnu pripadnost, versko ili bilo koje drugo opredeljenje."

Ovom događaju je prisustvovao i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine: „Jedan od onih dana koji je Skupština odredila kao nezaboravan, značajan i važan dan za Vojvodinu. To je bila jedna važna odluka, jer odražava jedan uravnotežen stav, koji vodi računa o svima. Deo te odluke predstavlja i činjenica da je 20. avgust značajan i važan dan za Vojvodinu."

Na događaju su dodeljena prestižna priznanja. Nagrada je pripala Sergeju M. Ostojiću, profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu, kao i akademskom slikaru Draganu Stojkovu.

Pogledajte još