U Srbiji 320 zaštićenih orlova – beloglavi sup se izborio za opstanak

0

U Srbiji, prema proceni stručnjaka, ima izmedju 305 i 320 beloglavih supova, objavio je u utorak Zavod za zaštitu prirode.

Kako je navedeno, njihova brojnost pokazuje da populacija orla lešinara nije više u Srbiji ugrožena kao ranije.

Brojanje beloglavih supova ornitolozi su obavili na tri lokacije – u specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ kod Nove Varoši i zaštićenim prirodnim dobrima „Klisura reke Mileševke“ u Prijepolju i „Klisura reke Trešnjice“ kod Ljubovije.

Prvi rezultat ove akcije ukazuje da je populacija beloglavog supa, koji je do pre dve decenije bio pred istrebljenjem, stabilna i da je Srbija i dalje jedno od značajnih područja za očuvanje ove strogo zaštićene vrste, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu prirode.

Na osnovu procene trenutnog broja beloglavih supova, očekuje se da će u predstojećoj sezoni biti izmedju 120 i 130 gnezdećih parova, što je približno broju u prethodnim godinama.

Brojanje ove retke i zakonom zaštićene ptice u Srbiji obavljeno je u okviru Cenzusa beloglavog supa, medjunarodne inicijative za područje Balkana koja se realizuje poslednje četiri godine. Srbija je prvi put učestvovala u ovoj akciji.
Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.