Albanci traže ujedinjenje Kosova i Albanije pre pristupanja Evropskoj uniji

Lider Crveno-crnog saveza Kreshnik Spahiju kazao je da ovaj savez želi stvaranje albanske federacije u obliku dve ujedinjene jedinice.

"Crveno-crni savez je ovu inicijativu javnosti saopšstio 28. novembra 2012. godine, kada smo na graničnom prelazu Morina održali proteste. Albanska država treba da bude uređena kao albanska federacija koja bi se sastojala od dve jedinice i kao takva bi postala i članica Evropske unije", kazao je Spahiju.

On je istakao da bi ujedinjenje Albanije i Kosova u albansku federaciju trebalo da se dogodi pre pristupanja Evropskoj uniji, prenela je agencija Anadolija.

"Ovo ujedinjenje će se desiti pre članstva u EU-u. Ovo je ustvari obaveza za vladu i za sve političke snage u zemlji”, izjavio je Spahiju i dodao da ova inicijativa predstavlja istorijski momenat za ujedinjenje albanskog naroda.

"Zahtev za referendum je istorijska prilika da se ujedine dve države koje pripadaju jednom narodu, jer ne postoje nikakve unutrašnje i spoljne prepreke ovakvom koraku koji je u skladu s temeljnim normama Ujedinjenih naroda", kazao je lider Crveno-crnog saveza.

Crveno-crni savez je pokret ekstremnih albanskih nacionalista okupljen pod vođstvom nekadašnjeg istaknutog pravnog stručnjaka Spahijua, koji je u albanskim liberalnim krugovima poznatiji kao "albanski Šešelj".

Savez je jedan od najžešić kritičara albanskog lidera Saljija Beriše, koga smatra da je grčko-srpska marioneta u velikoj meri zbog zapostavljanja tzv. Preševske doline u albanskoj nacionalnoj politici.

Spahiju obećava Albancima ispravljanje istorijskih nepravdi i najavčljuje da će prvi put u istoriji Albanci imati odgovornu nacionalnu politiku u regionu.

Pogledajte još