Muhamed Kurmemi: Korona je po prvi put dovela srpsko tržište u Albaniju

Muhamed Kurmemi, generalni direktor Harmonia Hotels Group (Albanija), kao jedan od učesnika konferencije "Summer 2023" rekao je da se Albanija pojavila kao neka nova destinacija u regionu posle nekih 50 godina "zatvorenosti".

- Albanija je kao neka nova destinacija u regionu, posle nekih 50 godina zatvorenosti Enver Hodže i posle nekoliko godina dok je polako počelo da se razmišlja o turizmu. Mislim da je Albanija počela u zadnjih 10 godina da se bavi turizmom, a možda zadnjih 5, 6 godina da se profesionalno bavi organizovanim turizmom. To znači čarter letove i turističke agencije iz mnogo zemalja Evrope - rekao je.

Opredeljenost za turizam se pokazala kao prava jer taj segment industrije nastavlja da raste.

- Mislim da to svake godine raste i raste, kao i kapaciteti hotela, ali i novi hoteli. Isto tako i destinacije i gosti koji letuju u Albaniji - dodao je.

Kurmeni ističe da najveći broj gostiju u Albaniju dolazi iz Poljske, koji ostvaruju i najveći broj noćenja.

Što se tiče srpskih turista, onu su njegovu zemlju kao primamljivu destinaciju prepoznali tokom pandemije.

- Korona je po prvi pu donela i srpsko tržište u Albanuju. To kažem zato što mislim da smo bili jedina zemlja gde se moglo putovati i letovati bez vakcine i bez nekih problema, a znamo šta je to već bilo u vreme korone. Mislim da srpsko tržište u to vreme nije imalo gde da ide pa je Albanija predstavljala prava "otvorena vrata". Ljudi su sami došli do Albanije, bez turističke agencije i bez turističke ponude i, ono što je najbitnije, oni su se baš zadovoljni vratili i videli da nije to Albanija o kojoj su postajale predrasude - naglasio je Kurmeni.

Snimak cele konferencije možete pogledati OVDE.

Foto: Promo

Pogledajte još