Republika Srpska proslavila 21. rođendan i krsnu slavu

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je prošle godine RS ojačala svoju političku poziciju, ističući da RS želi da ojača svoju nezavisnost, odnosno autonomiju u BiH.

Dodik je takođe rekao da je politika RS usmerena na kretanje ka Evropskoj uniji. Predsednik RS je povodom Dana Republike danas uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovani su beogradska Vojnomedicinska akademija i srpski teniser Novak Đoković.

Ordenom zastave RS sa zlatnim vencem odlikovani su ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, dekan katedre za nuklearni inženjering pri američkom državnom Univerzitetu Berkli Jasmina Vujić i članica srpskog kokusa u Kongresu SAD Melisa Bin.

Ordenom časti sa zlatnim zracima, između ostalih, posthumno je odlikovan Srđan Aleksić iz Trebinja, koji je tokom rata izgubio život braneći od batinanja jednog Bošnjaka.

Povodom Dana i slave Republike Srpske u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci biće održana svečana akademija, a posle toga će u zgradi vlade biti održan svečani prijem.

Danas je saopšteno da je otkazana poseta Banjaluci porodice Karađorđević, jer njihov avion nije mogao jutros da sleti na banjalučki aerodrom zbog guste magle.

Premijer Srbije Ivica Dačić čestitao je danas Dan Republike Srpske predsedniku Miloradu Dodiku, premijeru Aleksandru Džombiću i svim građanima RS, saopšteno je iz vlade.

"Čestitam vam Dan Republike i krsnu slavu. Želim vam puno uspeha u izgradnji Republike Srpske kao važnog činioca mira i stabilnosti u regionu. U tome uvek možete računati na iskrenu pomoć Republike Srbije", navodi se u čestitki premijera Dačića.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je građanima Republike Srpske Dan Republike. Nikolić je Predsednik Srbije je u čestitki poželeo Republici Srpskoj napredak, a njenim gradjanima život u miru i blagostanju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, takođe, je uputio čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Srpske.

"Želim da Vam u ime Narodne skupštine Republike Srbije i svoje lično ime, iskreno čestitam praznik i poželim dalji napredak za Republiku Srpsku i njene građane", naveo je Stefanović u čestitki Dodiku.

Skupština srpskog naroda BiH je 9. januara 1992. godine donela Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske.

(Izvor:Beta)

Pogledajte još