Kameron: Britanija izlazi iz EU ako ne bude reformi!

Kameron je, u dugoočekivanom govoru o EU, održanom u finansijskom centru Londona, upozorio da bi Britanija, šesta ekonomska sila u svetu, mogla da istupi iz članstva ukoliko EU ne sprovede korenite reforme.

On je tako okončao višemesečne spekulacije, zanemarivši upozorenja da bi referendum mogao da ugrozi diplomatske i ekonomske izglede Britanije i otuđi je od saveznika, izvestio je Rojters. Britanski premijer je istakao da će, ukoliko budu uspostavljeni novi odnosi između Britanije i EU, kakvi odgovaraju Londonu, on biti više nego srećan da se založi za ostanak zemlje u Uniji.

On, međutim, nije precizirao kakva ovlašćenja želi za Britaniju u okviru "novih odnosa", naveo je Bi-Bi-Si. Kameron je kazao da Britanija ne želi da digne most između ostrva i kontinenta niti da se povuče iz sveta, ali da je razočaranje javnosti po pitanju EU dostiglo vrhunac i da građani smatraju da "EU ide u pravcu za koji se Britanci nisu opredelili".

Mnogi Britanci, prema njegovim rečima, osećaju da se EU meša u njihov svakodnevni život i da određuje bespotrebna pravila i propise.
"Vreme je za britanski narod da kaže šta misli. Vreme je da rešimo pitanje Britanije i Evrope", rekao je on. "Kada budemo pregovorali o novom rešenju, omogućićemo britanskom narodu da se na referendumu izjasni da li želi da ostane u EU pod novim uslovima... To će biti referendum za ili protiv."

Primećujući da se mogu čuti tvrdnje da bi sazivanje referenduma bilo neodgovorno jer bi unelo nesigurnost u poslovnu atmosferu i dovelo u pitanje mesto Britanije u EU, Kameron je naglasio da se ignorisanjem problema ništa ne rešava.

Navodeći probleme evrozone i "krizu evropskih nadležnosti", Kameron je rekao: "Ako se ne suočimo sa ovim izazovima, postoji opasnost od urušavanja Evrope i britanski narod će se zaputiti ka izlazu." EU, prema Kameronovim rečima, mora da se zasniva na pet principa: konkurentnosti; fleksibilnosti; jačanju, a ne samo odlivanju snage iz država članica; demokratskoj odgovornosti i pravičnosti.

Dužnička kriza evrozone je glavni razlog zbog kojeg Britanija mora da preispita odnose sa EU, rekao je on, dodajući da cilj Britanije nije još čvršća Unija.Kameron je, takođe, ocenio da novi odnosi Britanije i EU treba da se temelje na jedinstvenom tržištu.

Britanski premijer je ovaj govor trebalo da održi u Amsterdamu prošlog petka, ali je morao da ga odloži zbog talačke krize u gasnom postrojenju u Alžiru, gde su islamisti četiri dana držali zarobljene veliki broj alžirskih i stranih radnika. Kameron je pod sve većim pritiskom evroskeptika u okviru njegove Konzervativne partije, koji od njega traže da se suprotstavi Evropi. Rezultati nedavnih anketa pokazuju da su Britanci za izlazak zemlje iz EU, jer smatraju da se Brisel meša u unutrašnja pitanja i da se razbacuje novcem u vreme kada se uvode mere štednje.

S druge strane, Kameronov govor će nesumnjivo izazvati nelagodnost članica EU, poput Francuske i Nemačke, kao i SAD. Evropski zvaničnici su već upozoravali London da nema pravo da se prema Uniji ponaša isključivo po sopstvenom nahođenju - da koristi prednosti članstva, a izbegava obaveze.

I američki predsednik Barak Obama poručio je prošle sedmice Kameronu da se SAD zalažu za snažnu Britaniju u snažnoj EU.

(Tanjug)

Pogledajte još