Dragan Đilas: Nema pregovora sa Vukom Jeremićem

0

Dušan Petrović i Vuk Jeremić, bivši ministri Demokratske stranke, dobiće priliku sledeće nedelje da pred Izvršnim odborom brane svoje pravo da zadrže mandate u Skupštini i da ne budu izbačeni iz stranke.

Iako se nezvanično najavljivalo da će se Jeremić sastati sa Draganom Đilasom, u stranci kažu da lider DS nije planirao taj sastanak, a prenosi „Blic“.

„Postupci protiv Petrovića i Jeremića su razdvojeni. Teško da će se pregovarati čak i sa Jeremićem kome je ostavljeno dovoljno vremena da odgovori“
, rekao je izvor “Blica” iz DS.

Izvršni odbor DS je, preksinoć, jednoglasno odlučio da pokrene disciplinski postupak protiv Petrovića i Jeremića sa ciljem da ih isključi iz stranke jer su odbili da vrate mandate iako su to od njih tražili predsednik i Glavni odbor.

Dušan Elezović, predsednik IO DS, rekao je juče za “Blic” da će sledeće nedelje i Jeremić i Petrović imati priliku da se o svim navodima izjasne pred disciplinskom komisijom i ostavio mogućnost da Jeremić, koji je u Njujorku gde predsedava Generalnom skupštinom Ujedinjeni nacija, lično dođe u Beograd, ali da je moguće i da će Jeremić samo pismeno izneti svoj stav.

I bliski saradnici Vuka Jeremića rekli su juče da postoji mogućnost da on početkom sledeće nedelje, iz Adis Abebe, dođe u Beograd.

Odluka Đilasa i novog rukovodstva stranke da traže vraćanje mandata od bivših ministara koji nisu dobro radili izazvala je mnogo kontroverznih reakcija u samoj stranci. Posebno, pošto su u Skupštini mandate zadržali pojedini ministri, a oduzimaju se onima za koje se zna da su bili u sukobu sa sadašnjim rukovodstvom DS. Odluka da se oni koji su se oglušili o to isključuju iz stranke dodatno je unela neraspoloženje.

Od mnogih demokrata se može čuti stav da to do sada nije bila praksa u DS i da su, recimo, poslanici Zaharije Trnavčević, Bora Kuzmanović, Velimir Simonović koji su podržavali Dragoljuba Mićunovića u vreme njegovog sukoba sa Zoranom Đinđićem, zadržali i poslaničke mandate, ali i da nikome nije “ni na pamet padalo da ih tera iz stranke”.

——————————–
Formiranje tri kluba
Jedan od starih članova stranke koji su formirali grupu “Izvorne demokrate” Milisav Petković kaže za “Blic” da je odluka o oduzimanju mandata i izbacivanju iz stranke nedemokratska i da šteti stranci.
– Verujem da će iz stranke isključiti i Petrovića i Jeremića, ali to će dovesti do cepanja stranke, a u Skupštini do formiranja tri kluba – kaže Petković.

(Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.