Ekstremni sportovi: Preminuo od povreda zodobijenih padom sa motornih sanki

Mur je prošlog petka na takmičenju X Games pokušao da izvede backflip (salto unazad), međutim prerotirao je motorne sanke i pao, a vozilo teško 200 kilograma praktično ga je poklopilo.

Nekoliko minuta ležao je bez svesti dok su mu lekari ukazivali pomoć. Nakon toga Mur je ustao i činilo se da povrede nisu ozbiljne. Prebačen je u lokalnu bolnicu gde je ustanovljeno da ima krvarenje oko srca, pa je hitno helikopterom prebačan bolnicu Sent Meri.

Tamo je operisan, a nakon toga utvrđeno je da osim srčanih ima problema i sa moždanim funkcijama i od tada je bio u veoma kritičnom stanju. Nakon skoro nedelju dana u komi, Kejleb je danas preminuo od zadobijenih povreda.

(old_image)
U trenutku nesreće, Foto: AP / 24 sata

"Nedostajaće nam i nikada ga nećemo zaboraviti. Želimo da izrazimo zahvalnost svim njegovim prijateljima i fanovima koji su se molili za njega i pružali mu podršku", poručila je porodica Mur u saopštenju.

Kejleb Mur je prvi sportista koji je poginuo na takmičenju X Games koje se smatra svojevrsnom olimpijadom ekstremnih sportova i postoji 18 godina.

Ko su braća Mur?
Kejleb Mur bio je profesionalni sportista. Sa mlađim bratom Koltenom (23) stekao je slavu izvodeći vratolomije na ATV vozilima, a od pre par godina počeli su da voze i motorne sanke, gde su takođe pomerali granice i postavljali rekorde. Kejleb u svojoj karijeri ima veliki broj pobeda na raznim takmičenjima, ali su njegovi najveći uspesi četiri zlatne medalje na X Games.

"Duboko smo potreseni Kejlebovom smrću. Pamtićemo ga kao dečka koji je voleo život, svoju porodicu i prijatelje i uvek će biti inspiracija svima u zajednici ekstremnih sportova. Za 18 godina, radili smo mnogo na sigurnosti sportista, dizajnu staza i ostalim elementima. Ipak, kada imate svetski najbolje sportiste koji se takmiče na tako visokom profesionalnom nivou, rizik uvek postoji", poručili su iz ESPN-a koji je organizator takmičenja.

Oni su takođe rekli da će razmotriti bezbednosne rizike za disciplinu “Freestyle” u kojoj je Kejleb nastradao i ukoliko bude bilo potrebe promeniće pravila.

U proteklih nedelju dana zajednica ekstremnih sportista širom sveta koja uključuje neke od najvećih zvezda u tim sportovima, organizovala je humanitarne akcije kako bi sakupila novac za Kejlebovo lečenje.

Fatalni padovi u ekstremnim sportovima
Rizik koji sa sobom nose ekstremni sportovi je veliki, fatalne nesreće, iako nisu česte, nažalost se dešavaju. Sara Bruke (29) fristajl skijašica poginula je dok je vežbala za takmičenje u Juti. Ona je tokom treninga dobila povredu koja je izazvala krvarenje na mozgu od koga je preminula. Fristajl motokros vozač Džeremi Lask poginuo je 2009. godine na takmičenju uu Kostariki. Trik koji je želeo da izvede pošao je naopako i doživeo je gadan pad zbog koga je dobio traumu na mozgu i preminuo.

(24sata, Marija Joksimović)

Pogledajte još