Ankara: Bombaški napad kod američke ambasade, dvoje poginulo (VIDEO)

Eksplozija se dogodila na samom ulazu u zgradu, unutrašnjost nije oštećena, a najverovatnije su stradali bombaš samoubica i radnik obezbeđenja.

Američki "NBC" navodi da ima informacije iz policijskih izvora da ima "najmanje tri, a možda i četiri žrtve eksplozije".

Zvaničnici Ankare potvrdili su da su u ovoj eksploziji dve osobe poginule. Američka ambasada u saopštenju je navela da je preduzela sve neophodne mere u za ovakve situacije i da se zahvaljuje turskim vlasitma na brzoj intervenciji.

Svi službenici ambasade su sklonjeni u sigurne sobe, obezbeđenje je pojačano i policija sprovodi mere predostrožnosti zbog eventualnog novog napada.

Na mestu eksplozije su spasilačke ekipe, vatrogasci i policija.

Američki ambasador u Ankari Fransis Ričardon rekao je novinarima da ovaj napad neće uticati na odnose Amerike i Turske i da će te dve zemlje "i dalje biti prijatelji".

Lokalni mediji identifikovali su napadača kao 30-godišnjeg Edževita Sanlija. Prema njihovim saznanjima, Sanli je bio član zabranjene Revolucionarne narodne oslobodilačke partije. On je bio uhapšen 1997. godine zbog napada na zgradu policije u Istanbulu i vojnog kompleksa Harbije. U zatvoru je 2000. učestvovao u više štrajkova glađu, koji su se u nekim slučajevima završavali i smrću zatvorenika. Zbog narušenog zdravlja, 2002. je pušten na uslovnu slobodu.

(old_image)

Policija je ubrzo nakon eksplozije opkolila ceo kvart. Helikopteri su nadletali ambasadu, a ispred zgrade su bili vatrogasci i Hitna pomoć. Na mesto eksplozije je odmah stigao i šef policije u Ankari.

Svi službenici ambasade su sklonjeni u sigurne sobe, obezbeđenje je pojačano i policija sprovodi mere predostrožnosti zbog eventualnog novog napada.

Uprkos navodima američkih medija da ima više žrtava napada, zvaničnici Ankare potvrdili su da su u ovoj eksploziji dve osobe poginule.

Američka ambasada u saopštenju je navela da je preduzela sve neophodne mere u za ovakve situacije i da se zahvaljuje turskim vlasitma na brzoj intervenciji. Zvaničnici SAD iz konzulata u Istanbulu poručili su svojim građanima izbegavaju američka predstavništva u Turskoj u narednom periodu i da budu na posebnom oprezu zbog mogućeg izbijanja nasilja.
(RTS, B92, Al Džazira)

Pogledajte još