NE POŠTUJE MORALNE I NACIONALNE VREDNOSTI: Sud u Turskoj suspendovao emitovanje serije o islamskim bratstvima

Sud u Istanbulu potvrdio je da će na dve sedmice biti suspendovano emitovanje domaće televizijske serije o islamskim bratstvima i prinudom na brak koja je izazvala gnev konzervativaca u Turskoj, saopštio je njen producent Faruk Turgut.

- Večeras neće biti emitovanja. Regionalni upravni sud potvrdio je odluku o suspenziji Višeg audiovizuelnog saveta. Ne možemo da emitujemo 'Crvenu dugmad' - napisao je Turgut na društvenoj mreži "X".

Prve dve epizode ​​serije emitovane su na privatnom kanalu Foks TV, izazvavši negodovanje konzervativnih grupa koje su tražile da se ona zabrani.

Turski audiovizuelni savet (RTUK) odlučio je krajem decembra da suspenduje seriju na dve nedelje zbog "nepoštovanja moralnih i nacionalnih vrednosti" i televiziji Foks izrekao kaznu od devet miliona turskih lira, što je oko 275.000 evra.

Seriji je takođe opozvano odobrenje za dalje snimanje.

"Crvena dugmad" je priča o susretu sekularnog psihijatra Leventa i žene po imenu Mirjam, članice islamskog bratstva koja pokušava da spreči prinudnu udaju svoje 14-godišnje ćerke – što je sudbina koju je sama doživela u istom uzrastu.

Seriji su aplaudirali protivnici turske vlade zbog pogleda na mesto žene i dece u islamskim bratstvima, čiji uticaj raste otkako je pre dve decenije na vlast došla islamsko-konzervativna vlada aktuelnog predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana.

Jedna istinita priča, o devojčici koju su roditelji, pripadnici islamskog bratstva, nasilno udali kada je imala šest godina, izazvala je krajem 2022. godine pometnju u Turskoj.

Roditelji devojčice i muškarac s kojim je gurnuta u brak osuđeni su krajem oktobra 2023. godine na zatvorske kazne od 16 do 30 godina.

Izvor: Beta
Foto: IMDB

Pogledajte još