Obama se zalaže za to da i gej mladići budu izviđači

Upitan u intervjuu TV mreži CBS da li bi izviđači trebalo da budu otvoreni za homoseksualce, predsjednik Obama je potvrdno odgovorio.

On je objasnio da smatra da "svaka institucija" treba da bude otvorena za pripadnike LGBT zajednice, javljaju Vijesti.

"Moj stav je da gej muškarci i lezbejke treba da imaju pristup i mogućnosti kao i svi drugi, svakoj instituciji i načinu života - rekao je Obama, koji je prošle godine podržao pravo istopolnih parova da sklapaju brakove.

Poslije kritika koje su uputile grupe za ljudska prava i bivši gej članovi i lideri BSA, izvršni bord te organizacije u srijedu će odlučivati da li da ukine zabranu, prenosi Rojters.

BSA je prošlog mjeseca saopštila da razmatra mogućnost ukidanja nacionalne zabrane da njeni članovi budu pripadnici gej populacije, a da politiku o seksualnom opredjeljenju prepusti lokalnim organizacijama.

Američki Vrhovni sud je 2000. godine tu zabranu proglasio legalnom, ocjenjujući da organizacija ima pravo da bira svoje članove po sopstvenim kriterijumima.

Američka organizacija izviđača saopštila je prošle godine da je njenim članovima zabranjeno da budu ili priznaju svoju homoseksualnost pod pretnjom isključenja, nakon što je sprovedena unutrašnja istraga koja je pokazala da je većina članova BSA razmišlja u tom smjeru.

BSA ima oko četiri miliona članova, uzrasta između sedam i 21 godine.

Vijesti

Pogledajte još