Zakon ne štiti trudnice

Majke koje su na taj način radno agažovane imaju probleme i kod upisa dece u vrtiće i predškolske ustanove, rekla je Bojana Selaković za agenciju Beta.

"To je nešto što mora da se promeni. Da li će to biti tako da onog trenutka kada žena zatrudni, da joj prosto miruje radni odnos kako bi mogla da ostvaruje svoja prava, ili će se zakonski predvideti obaveza poslodavcima da takvim ženama mora da se produži radni odnos, to je stvar o kojoj može da se razgovara", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Udruženju "Roditelj" svakoga dana javi se bar jedna trudnica ili porodilja koja ima problem da ostvari svoja roditeljska prava, jer nije u stalnom radnom odnosu.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike pozvalo je nedavno poslodavce da ne otpuštaju trudnice, a na građane i trudnice apelovalo da takve slučajeve prijave nadležnoj Inspekciji rada.

"Svi mi kao građani treba da prijavimo takve slučajeve i da ohrabrimo trudnice oko sebe da, ako su to doživele, prijave Inspekciji rada, da bi lakše mogli da targetiramo pojedinačne slučajeve", kazala je agenciji Beta državna sekretarka u resornom ministarstvu Brankica Janković.

Ona je poslodavcima poručila da otpuštanjem trudnica otežavaju borbu protiv bele kuge, kao i da je pravno gledano, ako trudnici nije istekao ugovor o radu, a uručen joj je otkaz, njen povratak na posao neminovan.

"Ako je istekao ugovor na određeno vreme, onda poslodavac jeste u pravu, ali mislim da bi svi poslodavci trebalo da razmisle o stanju te žene, kao i o tome da svi mi snosimo odgovornost za stanje u našoj zemlji", kazala je Jankovićeva.

Bojana Selaković iz udruženja "Roditelj" je najavila početak akcije čiji je cilj da se izjednače prava stalno zaposlenih i ljudi koji su angažovani ugovorima o delu ili na određeno vreme.

Dodala je da će kampanja početi najkasnije za jedan mesec. Udruženje "Roditelj" nema tačan podatak koliko žena radi, a da nije zaposleno na neodređeno vreme. Procene Saveza samostalnih sidikata od prošle godine pokazuju da u Srbiji radi na crno od 300.000 do million ljudi.

Bojana Selaković je ocenila da bi situacija bila mnogo bolja da Strategija o podsticanju rađanja nije ostala "mrtvo slovo na papriu".

Strategija je usvojena 2008. godine, a zvanični stav države je da se ona ne primenjuje pošto nema novca, odnosno za njenu primenu se već godinama ne odvajaju sredstva iz budžeta.

Međutim, Bojana Selaković je rekla da se mnoga rešenja iz Strategije ne odnose na finansijsku podršku roditeljima i da bi taj dokument mogao da se ostvari ako bi postojala politička volja.

"Problem je u tome što trenutno ne postoji volja da se o porodici brine na sistemski način. Da bi roditelji osetili da su zaštićeni i da imaju podršku države, potrebno je da se uključi više različtih sektora - od sektora socijalne zaštite, zdravstvenog sektora, obrazovnog sistema i potrebno je da postoji koordinacija svih tih sistema", kazala je ona.

Predstavnica Udruženje je navela da pojedine lokalne samuprave, kao što su Beograd ili Jagodina, primenjuju određene delove strategije.

U tim gradovima trudnice i porodilje dobijaju punu platu dok su na bolovanju i obezbeđeno je da vrtići i predškolske ustanove rade produženo.

"Postoji čitav spektar usluga koji bi pomogao roditeljima, a koje je lako ostvariti. U okviru postojećih usluga koje lokalne samouprave pružaju moguće je da se i ove mere inkorporiraju", kazala je Bojana Selaković.

Ona je dodala da su mere kao što su pravo na dečji i roditeljski dodatak i neplaćanje PDV-a za bebi opremu i hranu, samo mere kojima se smanjuje siromaštvo, ali se njima ne podstiče natalitet.

"Suštinski ništa se neće tim merama promeniti, jer da bi došlo do promene, moramo da vodimo sistemsku brigu o porodici. Onog trenutka kada neko pomisli da ima dete mora da zna šta ga čeka", kazala je Bojana Selaković.

(Izvor:Beta/B92)

Pogledajte još