Ispovest žene koja je probala hranu pre Hitlera: Plašila sam se otrova, ali nisam imala izbora (VIDEO)

0

Margot Velk je više od dve godine probala hranu koja je servirana Adolfu Hitleru, kako nemački firer slučajno ne bi bio otrovan. Dok su njeni zemljaci dobijali ograničene količine namirnica na tačkice, ona je konzumirala sveže voće i povrće, uključujući šparglu, papriku i grašak.

Gospođa Velk, koja danas ima 95 godina, bila je jedna od desetak žena u službi Hitlera u njegovom sedištu na istočnom frontu, poznatom kao Vučija jazbina. Tu je dovedena 1942. godine, nakon što je posle bombardavanja njene kuće evakuisana iz Berlina u selo Gros Parč u Istočnoj Pruskoj (danas u sastavu Poljske).

– Naravno da sam se bojala. Da je hrana bila otrovana, danas ne bih bila među živima. Morale smo sve to da je jedemo, nismo imale izbora – kaže ona.

Svakoga dana između 11 i 12 sati svih 15 žena morale su da probaju hranu pod nadzorom pripadnika SS-a. Tek posle toga bi hrana bila transportovana do Hitlerovog štaba.

– Bila je to vegetarijanska hrana. Veoma ukusne, sveže namirnice, od špargle, preko paprike, do graška, s pirinčem i različitim salatama. Sve je bilo lepo aranžirano na tanjiru, upravo onako kako je njemu bilo servirano – seća se Margot Velk i dodaje da bi pripadnici SS-a uvek sačekali da prođe jedan sat pre nego što bi Hitleru odneli hranu, kako bi se uverili da su žene dobro.

Margot Volk je živela u kući svoje svekrve izvan zgrade glavnog štaba sve do neuspelog atentata na Hitlera, koji je u julu 1944. organizovao grof Klaus Šenk fon Štaufenberg. Posle toga su je držali zatvorenu u školskoj zgradi, a svekrvu, koja je stanovala u blizini, viđala je samo vikendom, uvek pod nadzorom pripadnika SS-a.

Kada je Hitler u novembru 1944. napustio Vučiju jazbinu, jedan viši oficir pomogao je Margot da se vrati u Berlin, sakrivši je u vozu šefa propagande Jozefa Gebelsa. Ona pretpostavlja da su ostale kušačice hrane ubili Rusi.

Godine 1946. ponovo se našla sa svojim mužem, za koga je mislila da je poginuo u ratu. Živeli su zajedno sve do njegove smrti 1990. godine.

(Izvor:Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.