JARKOCRVENO IDEALNO ZA ČUVARKUĆU: Ofarbajte uskršnja jaja po grčkom receptu

Sve domaćice znaju da se uskršnja jaja farbaju na Veliki petak, a prema običaju, prvo jaje mora da bude crveno, i ono predstavlja čuvarkuću, odnosno prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja.

Pravilo nalaže da se čuvarkuća čuva do sledećeg Uskrsa, kada ga zamenjuje drugo jaje. Međutim, kada je farbanje u pitanju, svi znamo da boje često ne ispadnu tako dobre, intenzivne i postojane kako bismo želeli.

Tradicije farbanja jaja drže se i Grci, međutim, oni koriste malo drugačiju tehniku koja omogućava da boja dugo ostane postojana.

Oni uskršnja jaja ne kuvaju u crvenoj boji, već ih u njoj ostave samo desetak minuta da je upiju. U nastavku pročitajte šta vam je potrebno i kakva je procedura - rezultati će vas oduševiti.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Sastojci:

- 12 braon jaja
- 4 šolje vode
- 1 šolja sirćeta
- 1 pakovanje crvene boje za jaja
- kapljica ulja

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu, a kada bude proključala dodajte jaja i sirće, pa smanjite vatru da ključa, poklopite šerpu i ostavite jaja da se kuvaju 15 minuta.

Jaja nakon toga pažljivo prebacite u posudu sa ledenom vodom i ostavite ih još 5-10 minuta.

Sipajte u šolju boju, pa jaja vratite u vodu sa bojom i ostavite između pet i 10 minuta, a onda ih izvadite na tanjir koji ste prethodno obložili ubrusima i ostavite ih da se osuše.

Na vatu sipajte ulje i premažite svako jaje.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još