Država otpisuje kamate na dugove za struju potrošačima

Vlada Srbije usvojila je odluku o otpisu kamata na dugovanja za struju građana i privrede, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Prema njenim rečima, to podrazumeva i obavezu dužnika da sa EPS-om dogovore otplatu duga na rate i istovremeno redovno plaćaju tekuće obaveze.

"Odluka važi za sve", naglasila je Mihajlovićeva u izjavi novinarima posle prve radionice Srpsko-italijanskog poslovnog saveta.

Kako je dodala, predviđeno je i da kao krajnja mera onima koji ne poštuju dogovor bude isključena struja. "Moramo da zavedemo red jer se često dešava da solventna preduzeća ne plaćaju struju. To više ne može da se dešava", rekla je ona.

Mihajlovićeva je ukazala da se često događa da su kamate veće od samog iznosa duga i da svi koji mogu da plate struju to moraju da rade, a da će socijalno ugroženi biti zaštićeni.

Ona je dodala da je odluka o otpisu kamata na dugovanja za struju doneta na jučerašnjoj sednici Vlade i da bi sledeće nedelje trebalo da je potvrdi Upravni odbor EPS-a, i zatim da se primenjuje.

Ukupna dugovanja građana i privrede za struju su oko 120 milijardi dinara, i po pola duguju privreda i stanovništvo. U tom iznosu dugovanja starija od 60 dana su 80 milijardi dinara, a veliki deo tog iznosa čine kamate.

Poziv EPS-u da reši probleme

Ministarka je rekla da je uputila pismo generalnom direktoru EPS-a i predsedniku Upravnog odbora te kompanije u kojem traži da reše probleme u tom javnom preduzeću.

"Ako poslovodstvo i Upravni odbor nisu u stanju da to urade, onda će država i ja kao ministar tražiti odgovornost i upotrebiti sva zakonska sredstva da se odluke sprovedu", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ne bi volela da vidi promene u poslovodstvu i Upravnom odboru EPS-a, ali da je interes građana, privrede i države iznad interesa pojedinaca.

Ministarka je istakla da je država stvorila ambijent da se problemi EPS-a reše, iako ne upravlja EPS-om već je vlasnik tog preduzeća.

Ona je podsetila da je u novembru Vlada Srbije usvojila polazne osnove za restrukturiranje i korporativizaciju EPS-a, koja znači promenu načina upravljanja i koju poslovodstvo mora da primeni.

"EPS neće bankrotirati", rekla je ona i istakla da je to nacionalni resurs koji ne treba da bude "poštapalica" nikome.

Mihajlovićeva očekuje da će uskoro biti formiran nadzorni odbor u EPS-u, u skladu sa novim Zakonom o javnim preduzećima, ali nije mogla da precizira kada će to da bude.

Ministarka je dodala da su svi otpori restrukturiranju EPS-a zapravo "otpori protiv građana Srbije". Ona je ponovila da privatizacije EPS-a neće biti.

Izvor: RTS

Pogledajte još