Sviranje ne čini decu pametnijom

0

Ambiciozni roditelji koji teraju decu da nauče da sviraju neki od instrumenata jer veruju da će tako postati inteligentniji samo bacaju novac, tvrde stručnjaci.

Dokazi koji mogu pokazati da neke aktivnosti povećavaju dečju inteligenciju mogu biti zapravo objašnjene time što neka deca dolaze iz povlašćenih sredina, a ne zbog njihovih školskih ili vannastavnih aktivnosti, smatraju stručnjaci.

Deca koja uče da sviraju obično dolaze iz obrazovanijeg društvenog sloja i iz porodica sa roditeljima koji zarađuju više od proseka, nego ostali njihovi vršnjaci.

Profesor Greg Šelenberg sa Univerziteta u Torontu vodio je istraživanje o uticaju muzičkog obrazovanja na inteligenciju u kojem je učestvovalo 130 dece uzrasta od 10 do 12 godina i naročito se fokusirao na dve važne osobine, savesnost i otvorenost ka novim iskustvima.

„Rukovodili smo se činjenicom da su deca koja su učila da sviraju neki instrument u većini slučajeva dobri učenici, postižu bolje rezultate nego što to pokazuje njihov IQ, tako da je očigledno nešto drugo bilo u pitanju, pretpostavili smo da je to bila njihova potpuno drugačija ličnost koja ih je određivala“ rekao je Šelenberg.

On je predstavljajući rezultate objasnio da kada je u pitanju povezanost između sviranja i koeficijenta inteligencije jako mala, zapravo nikakva.

Stvar je u tome da je svako ljudsko biće različito od onog drugog i da sama ličnost jedinke određuje njegove afinitete kao i aktivnosti kojima će se baviti, a da je povezanost učenja sviranja sa porastom koeficijenta inteligencije čista slučajnost, ili je uopšte nema.

Tako su stručnjaci zapravo došli do potpuno drugog zaključka: da deca sa specifičnim ličnostima, većim saznajnim sposobnostima i iz dobrostojećih porodica imaju veće šanse da nauče da sviraju neki instrument, ali da to uopšte nema veze sa povećanjem inteligencije.

(Izvor: B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.