BONUSI ZA BUDUĆE MAME I TATE: Kompanije u Južnoj Koreji nude zaposlenima do 75.000 dolara da imaju decu

Jedna južnokorejska firma nudi zaposlenima do 75.000 dolara da imaju decu, kako bi pomogli da se poveća natalitet u toj zemlji.

"Ssangbangwool", kompanija za donji veš, saopštila je prošle nedelje da će radnicima dati bonuse od 22.400 dolara za prvo dete, još 22.400 dolara za drugo i 30.000 dolara za treće, navodi "The Business Insider", pozivajući se na "The Кorea Herald".

- Niska stopa nataliteta je važan zadatak koji naše društvo treba da prevaziđe. Кompanija će preuzeti odgovornost i uložiti sve napore da pomogne zemlji da poveća stopu nataliteta - rekao je portparol kompanije.

Inače, ranije ovog meseca je "Booyoung Group", građevinska firma sa sedištem u Seulu, objavila da će dati 75.000 dolara bonusa po detetu zaposlenima koji imaju bebe, preneo je CNN.

"Booyoung Group" je proširila bonus na zaposlene koji su imali decu od 2021. godine. Zaposleni u kompaniji su zajedno imali 70 dece od 2021, tako da je firma spremna da isplati 5,25 miliona dolara u gotovini svojim radnicima, prema pisanju CNN-u.

I muškarci i žene mogu dobiti bonus, prenela je agencija.

Кao u Кini i Japanu, stanovništvo Južne Кoreje je sve starije, što znači da bi ubrzo moglo doći do porasta broja penzionisanih ljudi kojima je potrebna medicinska nega, dok se ponuda mlađih radnika u zemlji smanjuje.

Nacionalna stopa fertiliteta iznosila je 0,78 2022. godine, a stopa nataliteta u Seulu, gde živi petina stanovništva zemlje, bila je čak niža i iznosila je 0,59 te godine, prema podacima vlade.

Zemlji je potrebna stopa fertiliteta od 2,1 da bi održala sadašnju populaciju.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel je 13. februara naložio svojoj administraciji da oformi poreske olakšice i subvencije za kompanije koje podstiču svoje zaposlene da imaju decu.

U Seulu, opštinske vlasti daju 750 dolara svakog meseca roditeljima koji imaju decu dok njihove bebe ne napune godinu dana.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još