Zašto žene nekad nisu raspoložene za seks?

PMS
Koliko god muškarcima to bilo teško da shvate, PMS zaista postoji, uzrokuju ga hormoni i nije nimalo ugodno iskustvo. Mnoge žene pate od predmenstrualnog sindroma i u tom periodu mogu da budu tužne, depresivne, razdražljive, ljute… Ne treba zaboraviti ni na fizičke simptome koji se javljaju, poput nadutosti, bolova u stomaku i bolnih grudi. U takvim okolnostima ženama nije do seksa, ali jeste do nežnosti i ljubavi.

Stres
Kad je žena pod stresom, nije joj do seksa. Sve više žena svakodnevno je izloženo mnogim pritiscima i brojnim obavezama. Nakon nekog vremena, nakupljeni stres počinje da uzima danak, a posledica je gubitak libida. Naravno, ne govorimo o trajnom gubitku, ali ipak je dovoljan da naruši kvalitet seksualnog života. Žena tada ne oseća potrebu za seksom, a situaciju dodatno pogoršava partnerovo insistiranje na seksu. Malo razumevanja dobro bi došlo.

Problemi u vezi
Za razliku od muškaraca koji znaju jasno da odvoje seks od emocija, većini žena emocije su važan deo seksa. Zato ako postoje bilo kakvi problemi uvezi koji ženama šalju signale da nešto nije u redu i da je odnos narušen, ona će odbijati seks. Za žene, seks je važan element ljubavi i veze, pa bez toga najčešće ne postoji. Teško je upustiti se u seksualne odnose ako vam mozak stalno preispituje zašto je partner grub, zašto ne pomaže u kući i zašto mu je sve drugo važnije od vašeg odnosa. Umesto insistiranja na seksu, insistirajte na razgovoru koji će rešiti probleme.

Zdravstvene tegobe
Kad žene počnu da osećaju određene zdravstvene tegobe, seks je prva žrtva koja pada. Ako je boli glava, stomak, ramena, vrat ili bilo koji drugi deo tela, teško da će razmišljati o seksu. Po tom pitanju i žene i muškarci su jednaki, pa možda onda muškarci po tom pitanju ipak imaju malo više razumevanja.

Umor
Porodične obaveze, poslovne obaveze, kućni poslovi, briga o deci, briga o suprugu, pomaganje roditeljima i prijateljicama, redovne kupovine, prevoz, rešavanje tekućih problema… Danas je previše toga u životu žene, pa nije čudno da mnoge od njih neprestano osećaju umor i iscrpljenost. U takvim okolnostima ženama nije do seksa. Krevet je za njih tada sinonim za spavanje, a ne za vruće igrice. Ako želite da je oraspoložite, ponudite joj masažu i pružite joj podršku.

Loš seks
Ovaj razlog se muškarcima najmanje sviđa, ali to ne znači da nije istinit. Neke žene nisu raspoložene za seks iz vrlo jednostavnog razloga – ne sviđa im se seks s partnerom. Ako muškarac svaki puta ponavlja stvari u seksu koje se njoj jednostavno ne sviđaju, ona počne da odbija seks. Verovatno neće priznati otvoreno, ali ako započnete s njom iskreni razgovor, mnogo bi toga moglo da se reši.

Pogledajte još