Momčilo Perišić: Presuda me nije iznenadila

Posle presude Haškog tribunala kojom je oslobođen svih tačaka optužnice za ratne zločine u Bosni i Hrvatskoj, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, ekskluzivno u intervjuu za B92 govori o presudi.

"Javnost Srbije bila iznaneđenja, to je dokaz nepoznavanja pravog stanja stvari u predmetu. Za mene nije bilo iznenađenja, kao ni za tim odbrane“, kaže Perišić i dodaje da je "za neobaveštene sve iznenađenje".

"U sreću se uzda lud, a pametan u svoj trud. Istrajno smo radili na dokazivanju istine, i na sreću to smo dokazali. A drugostepeno veće, uz uvažavanje mišljenja u prvostepenom postupku, je donelo odluku koja odgovara istini“, navodi Perišić za "B92".

Perišić dodaje da nije moglo da mu se stavi na teret "nešto što nije imalo veze sa istinom", poput toga da je da pomoć koja je dala Jugoslovenska armija Vojsci RS da odbrane ljude bila "zbog zločina“.

"Stalo mi je bilo da stavim do znanja ako sud ne bude realno procenio sutiaciju, moraće da procesuira sve slične meni, i u politici. Apsurd je da neko iz Vojske Jugoslavije bude optužen što brani granice i svoju državi, ondnosno sprečava da se proširi rat, dok naprimer američki generali štite interese nekoliko desetina hiljada kilometara daleko od svoje teritorije. Sud je to uvažio jer je to realnost“, kaže Perišić.

General Perišić smatra da činjenica da je deo Vojske Republike Srpske dobijao plate iz Beograda, ne znači da je Vojska Jugoslavije imala kontrolu nad tim snagama. Perišić podseća i da odluku i isplati tih zarada nije done on, već državni vrh i to pre nego što je postavljen za načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Kada je reč o granatiranju Sarajeva, Perišić navodi da Sarajevo nije bilo civilni grad. “Sarajevo je bilo pravo ratište. Tamo je bilo 60.000 muslimanskih vojnika, koji su se borili protiv Vojske Republike Srpske i često su svojim aktivnostima izazivali akcije Vojske Republike Srpske“, navodi Perišić.

Ja kao profesionalni vojnik znam da su civili uvek najveća žrtva, posebno u versko-građanskom ratu. Žrtve su podjednake na svim stranima. Ali Vojska Jugoslavije nije imala nikakve kompetencije nad Bosnom i Hercegovinom, nije imala mogućnost da utvrdi ko je napravio zločin. Nije se moglo ništa preduzeti, jer su ti ljudi van ingerencije“, kaže on.

Izvor: B92

Pogledajte još