Sat za našu planetu: Srbija u mraku

Akcija je održana radi ublažavanja posledica klimatskih promena i to u više od 40 gradova Srbije.

Tako su svetla od 20.30 do 21.30 sati u Beogradu bila ugašena na Domu Narodne skupštine Srbije, Predsedništvu Srbije, Skupštine grada Beograda, zgradi Pošte Srbije, Narodnog pozorišta, Hotela "Moskva"...

U Novom Sadu svetla su pogašena u centru grada i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pogašena su i dekorativna svetla na Gradskoj kući i drugim zgradama na Trgu slobode.

Dom narodne skupštine Foto: Beta

(old_image)

I Niš se odazvao ovoj globalnoj akciji, a u centru grada su se videla samo svetla automobila.

Javna rasveta isključena je u pešačkoj zoni u centru Kragujevcu, koja je dužine oko 200 metara, i kako je rečeno u "Elektrošumadiji", to je jedina lokacija gde je večeras, u sklopu akcije, isključena rasveta.

U akciji, koju organizuje Svetski fond za zaštitu prirode, učestvovali su i Sremski Karlovci, gde su sat vremena ugašena svetla na zgradi Magistrata, na vidikovcu i dekorativna rasveta u čitavom naselju.

Akciju "Sat za našu planetu" (Earth Hour 2013) organizovao je Svetski fond za prirodu i biće održana širom sveta.

Od 2007. godine, kada je 2,2 miliona ljudi učestvovalo u prvom "Satu za našu planetu", održanom samo u Sidneju, akcija se masovno proširila na više od 7.000 gradova i mesta u 152 zemlje sa stotinama miliona učesnika na svih sedam kontinenata.

((Izvor: Tanjug)

Pogledajte još