REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Zbog čega građani Srbije ne idu kod lekara i zubara?

Žene više od muškaraca izbegavaju da odu kod lekara ili stomatologa kada imaju zdravstvenih problema, pokazala je najnovija publikacija „Žene i muškarci u Republici Srbiji“, koju je objavio Republički zavod za statistiku.

Prema podacima RZS iz 2022. godine, 7,2 odsto žena i 5,8 odsto muškaraca nije posetilo lekara u poslednjih godinu dana, a imali su zdravstvenih problema.

Prvi glavni razlog zbog čega ne odlaze lekaru su duge liste čekanja, što je bio slučaj za 30, 5 odsto žena i 25,6 odsto muškaraca. U očekivanju da će im se zdravstveno stanje stabilizovati na pregled kod lekara nije otišlo 17,3 odsto žena i 22,8 odsto muškaraca. Finasijska nemogućnost da posete lekara bila je razlog kod 16,3 odsto žena i 15,6 odsto muškaraca, što je treći glavni razlog neodlaska da se zatraži lekarska pomoć.

Muškarci se više plaše zubara

Slična situacija je i kada je reč o odlasku kod zubara. Iste godine 5,1 odsto žena i 4,5 odsto muškaraca nije posetilo stomatologa, u poslednjih godinu dana, iako su imali zdravstvene probleme.

Za 37,5 odsto žena i 32,9 odsto muškaraca glavni razlog je finansijska nemogućnost. Drugi razlog zašto ne odlaze je strah od stomatologa, odnosno ispitivanja i lečenja, što je bio slučaj kod 11,3 odsto žena i 20 odsto muškaraca.

Međutim, u poređenju sa podacima iz 2019. godine ljudi su se sada više odlučivali da odlaze lekaru i zubaru, s tim što je strah od zubara bio češći razlog muškarcima 2022. nego tri godine ranije.

Šta kaže ranija statistika?

Prema podacima iz 2019. godine 10,2 odsto žena i muškaraca nije posetilo lekara iako su imali zdravstvenih problema, dok kod zubara nije otišlo 11,1 odsto žena i 12,6 odsto muškaraca.

Liste čekanja te godine nisu bile razlog neodlaska lekaru, ali im je zato nedostatak novca bio najveći razlog zašto se nisu javljali lekaru.

Finansijska nemogućnost bila je razlog za 28 odsto žena i 23,7 odsto muškaraca da ne odu na pregled. Da će se zdravstveno stanje stabilizovati očekivalo je 20,9 odsto žena i 23,3 odsto muškaraca, te nisu tražili lekarsku pomoć. Na trećem mestu razloga bio je nedostatak vremena zbog posla, brige o deci ili drugima, što je bio slučaj za 14,8 žena žena i 17,7 odsto muškaraca.

S druge strane, kod zubara nisu odlazili najviše zbog nedostatka para (54,2 odsto žena i 48,2 odsto muškaraca), dok je na drugom mestu razlog bio strah (11,1 odsto žena i 14,2 odsto muškaraca).

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još