PRVI VIDEO hapšenja bostonskog bombaša!

0

Do sada neobjavljeni video prikazuje dramatično hapšenje Džohara Carnajeva (19), mlađeg od dvojice braće koji su osumnjičeni da su podmetnuli bombu za vreme Bostonskog maratona.

Policija je koristila robotičku ruku da bi pocepala ciradu ispod koje se krio osumnjičeni i ubacila mnoštvo šok-bombi u čamac u kome je ležao. Poslednje trenutke pre nego što je uhapšen u petak uveče, Džohar Carnajev proveo je ležeći u čamcu u dvorištu iza jedne kuće u Votertaunu, predgrađu Bostona.

Devetnaestogodišnjak je posle hapšenja hospitalizovan u teškom, ali stabilnom stanju, a zvaničnici su saopštili da ne može da razgovara sa istražiteljima zato što je “intubiran i sediran” i da ima povredu vrata.

Lekari su takođe otkrili detalje o njegovom bratu Tamerlanu, koji je u petak ujutro prevezen u bolnicu sa povredama po celom telu, izuzev na rukama i nogama, da bi ubrzo potom izdahnuo.

Prema rečima Edvarda Devoa, šefa policije u Votertaunu, prvi koji se u petak ujutro susreo sa dva automobila kojima su upravljala braća Tamerlan i Džohar Carnajev, bio je jedan policajac. Pre nego što je uspeo da pozove pomoć, automobili su se zaustavili i braća su izašla.

Izleteli su iz kola i zapucali na našeg policajca – rekao je Devo.

Još pet policajaca stigli su na lice mesta usred pucnjave, tokom koje je za 5-10 minuta ispaljeno više od 200 metaka. Braća su navodno bacila eksplozivnu napravu na njih, za koju se kasnije ispostavilo da je ista bomba ručne izrade sa ekspres-loncem, kakva je korišćena i tokom napada u ponedeljak.

U jednom trenutku, stariji brat Tamerlan je krenuo prema policajcima, pucao u njih, ali je ostao bez metaka, pa ga je jedan od policajaca savladao. U trenutku kada su mu policajci stavljali lisice, njegov mlađi brat Džohar seo je za volan crnog terenskog vozila, koje su braća prethodno otela, i pojurio prema grupi.

Iako ranjen, Tamerlan je još bio živ, ali ga je mlađi brat pregazio, i time možda prouzrokovao njegovu smrt. Tamerlan je prevezen u bolnicu, gde je ubrzo preminuo.

Potraga za njegovim bratom Džoharom nastavljena je istog dana. Posle 18 časova, Dejvid Henberi izašao je u dvorište svoje kuće i primetio nešto neobično na svom čamcu, koji je držao iz kuće.

Pogledao je i primetio da nešto nije u redu, pa je doneo merdevine, stavio ih pored čamca i popeo se. Onda je ugledao krv na čamcu i učinilo mu se da vidi čoveka kako leži u njemu – ispričao je njegov komšija Džordž Picuto za ABC Njuz.

Pozvao je policiju, koja je stigla helikopterom, opremljenim infracrvenom kamerom, koja je potvrdila da se u čamcu nalazi živ čovek. Oko jedan sat kasnije, pripadnici specijalnih jedinica ATF, SWAT i K-9 stigli su u Franklin strit 67 i došlo je do razmene vatre.

Koristili smo robotičku ruku da skinemo ceradu s broda – izjavio je za CNN Dejvid Prokopio iz Državne policije Masačusetsa.

Prema nepotvrđenim izvorima, Carnajev je u oružanom sukobu, koji je trajao sve do njegovog hapšenja oko 20:45, pogođen sa dva metka. Policijski izvori tvrde da se Carnajev sam predao nakon što je shvatio da je besmisleno da i dalje pruža otpor.

Izgubio je mnogo krvi. Bio je slab tako da smo ga samo pokupili – izjavio je portparol policije Dejvid Prokopio za “Boston Herald”, dodavši da je osumnjičeni bio u “teškom, ali ne i kritičnom stanju”.

Prevezen je u bolnicu i priključen na aparate za disanje. Kako je saopštila policija, osumnjičeni je u sukobu s policijom zadobio povredu vrata, pa može da se desi da neće moći da govori.

Nadam se da će preživeti, jer imamo bezbroj pitanja – izjavio je u petak guverner Masačusetsa Dival Patrik.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.