Dan Amerike u Beogradu po drugi put uspešno održan

U staroj zgradi Narodne skupštine Republike Srbije održana je druga po redu konferencija Dan Amerike u Beogradu u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i Color Media Communications. Konferenciji su prisustvovali brojni članovi diplomatskog kora, predstavnici ministarstava, javnih preduzeća i kompanija, a posebno se istakla i delegacija Nacionalne garde Ohajo koja je ispratila važne teme predstavljene na konferenciji.

Nakon zvaničnog obraćanja medijima, konferenciju je otvorio Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije koji je učesnicima poželeo dobrodošlicu.

"Naša Narodna Skupština i parlamentarna grupa prijateljstva sa SAD uvek se formira u svakom novom sazivu našeg parlamenta i uvek je brojna, što je na svoj način pokazatelj i naše volje, želje i motivacije da damo doprinos daljem unapređenju naših odnosa", rekao je Orlić.

Konferencija je počela specijalnim panelom na kome su učestvovali Nj.E. Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Nj. E. Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, koji je vodio Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Ambasador Hil je tom prilikom izjavio da je srpski narod veoma sličan američkom u smislu da ne voli da mu se govori šta da radi.

"To je prirodna veza naše dve zemlje", dodao je ambasador Hil.

Ambasador Đurić je govorio o potrebi da naša zemlja bude bolje predstavljena na američkom kontinentu.

"Pored svih dugogodišnjih kriza Srbija pokazuje jednu izdržljivost koja je neočekivana za nas koji smo dugogodišnji posmatrači pa i učesnici u društvenom i političkom životu", rekao je on i dodao: "SAD su postale partner broj jedan Srbije kada je reč o uslugama, a u narednom periodu mi želimo da SAD postanu još snažniji partner kada je reč o ekonomiji. U IT i softverskoj industriji naša saradnja je najsnažnija."

Konferencija je potom nastavljena dodelom nagrada pojedincima za zasluge u razvoju srpsko-američkih odnosa. Dobitnici nagrada su Nj. E. Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, Robert Bendžamin, regionalni direktor, National Democratic Institute, Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik Vašingtona za dijalog Srbije i Kosova, Marija Milošević, direktorka galerije "Art for All", Jovanka Višekruna Janković, osnivač i umetnički direktor "Artlink", Mihajlo Delić, direktor sportske humanitarne organizacije "Play" i Adam Sofronijević, RJ Srbijamarka JP Pošta Srbije.

U nastavku konferencije održan je razgovor sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije. On je u svom izlaganju naveo da ne moramo uvek da se slažemo jedni sa drugima i da možemo da imamo različite interese, ali da treba da nađemo zajednički imenitelj i da saradnju zasnivamo na obostranoj koristi i uvažavanju interesa obe strane.

Dačić je govorio o istorijskoj ulozi Srbije koja je u svojoj prošlosti uvek bila na istoj, pravoj, strani istorije sa SAD i da i danas kao najveća i najznačajnija nacija u regionu Zapadnog Balkana zaslužuje da bude tretirana kao saveznik SAD.

Narodni poslanik Stefan Krkobabić je u razgovoru sa pukovnikom Džonom Stjuartom iz Nacionalne garde Ohaja razgovarao na temu postizanja mira u regionu i Evropi.

"Naše partnerstvo se razvija i raste sa nama. Kako mi u našim profesijama napredujemo, tako napreduje i naša saradnja", rekao je pukovnik Stjuart.

Pod nazivom "Business as Usual", na temu srpsko-američkih privrednih odnosa, razgovarali su Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije, Slobodan Cvetković, ministar privrede, Svetoslav Atanasov, generalni direktor Coca-Cola Hellenic Bottling Company, Ivan Miletić, direktor za interna pitanja kompanije Philip Morris International i prvi potpredsednik AmCham-a Srbija, kao i Nikola Avram, direktor projekta Millenium Resorts.

Velike investicije i veliki broj zaposlenih su karakterstike američkih kompanija koje posluju u Srbiji. Srpsko tržište je stabilno i važno za ovaj deo Evrope.

Ministar Momirović najavio je da će u Briselu ponovo otvoriti pitanje blokade srpske robe na Kosovo i Metohiju i izrazio očekivanje da će taj problem biti rešen vrlo brzo, pošto je to u interesu i srpskih i albanskih kompanija, kao i dugoročnog mira i stabilnosti.

"Jačanje međudržavne ekonomske saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država doprinosi i unapređenju političkih odnosa dveju država. U prilog tome govore brojke prema kojima u Srbiji trenutno posluje 620 američkih kompanija, koje su investirale preko 4,5 milijardi dolara u srpsku privredu i zapošljavaju oko 30.000 naših radnika", rekao je ministar Cvetković.

Na temu energetske stabilnosti i diverzifikacija pred izazovom globalnih geostrateških promena, pod nazivom "Energy 4.0" održan je panel u kome su učesnici govorili o neiskorišćenim resursima koje Srbija ima i koji je potencijalni pravac ka dostizanju energetske stabilnosti. Moderator panela je bio Goran Svilanović, bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije, a učesnici su pored Vladimira Marinkovića bili i Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku i Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu.

U okviru panela posvećenog obrazovanju, pod nazivom "Not Another Brick in the Wall", razgovarali su Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije, Joseph Shepard, predsednik Univerziteta Western New Mexico, Zoran Jolevski, predavač na Harvardu i bivši ambasador Severne Makedonije u SAD. Moderator poslednjeg panela je bio Nikola Božić, direktor Fakulteta za primenjenu ekologiju.

Ministarka Đukić Dejanović je izrazila zahvalnost Kongresu američko-srpskog prijateljstva što neguje ove odnose i insistira na dijalozima o raznim temama koje su ključne za razvoj jednog društva.

"Uz međusobnu razmenu iskustava i ideja, sigurno ćemo uvek raditi u koristi naših naroda", izjavila je ministarka.

Ona je za kraj današnje konferencije rekla da je konferencija "Dan Amerike u Beogradu" dokaz i pokazatelj obostrane želje i namere da se otvaraju nove teme, stvaraju ideje i partnerstva.

"Drago mi je da je konferencija na ovako visokom nivou, u čast naših američkih gostiju", zaključila je.

Večernji deo događaja, posvećen literarnim vezama Srbije i SAD-a, održan je u Narodnoj biblioteci Srbije na temu "Reči veće od okeana" gde su učestvovali Vladimir Pištalo, direktor Narodne biblioteke i pisac, prof. dr Vladislava Gordić Petković sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Serger Macura sa Filološkog fakulteta u Beogradu i dr John K. Cox, profesor na državnom univerzitetu Severna Dakota.

Od cenjenih predavača smo mogli čuti da prevoda značajnih književnih dela postoji sa obe strane, naravno više sa engleskog na srpski, međutim i dalje su neka dela nedostupna za srpske ljubitelje pisane reči jer je teško uraditi adekvatan prevod. Ostaje i velika želja da se bolje predstavimo američkoj publici. Treba još više raditi na zajedničkim projektima i kroz prozu i poeziju ujediniti naše dve velike nacije jer je kultura najlepši pogled u naše živote i bogatu istoriju koju možemo pružiti čak i daleko preko okeana.

Pogledajte još