Jaja za doručak smanjuju osećaj gladi

0

Novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Nutrition Research" pokazalo je koliko je važno da doručak bude bogat proteinima, tačnije jajima pošto je utvrđeno da jaja smanjuju osećaj gladi i potrošnju kalorija tokom dana.

Istraživači su otkrili da muškarci koji dan počnu jajima za doručak troše značajno manje kalorija kad im se ponudi da za ručak jedu koliko žele, za razliku od muškaraca koji za doručak pojedu obrok iste energetske vrednosti u vidu peciva bogatih ugljenim hidratima.

Ispitivanje razlika između dva prosečna američka doručka sprovela je Maria Luz Fernandez koja objasnila je da „doručak bogat proteinima pomaže u kontroli osećaja gladi“.

Ona je dodala da postoji sve veći broj dokaza koji pokazuju koliko su za zdravlje važni visoko vredni proteini, a posebno je istakla koliko je važno da proteini budu sastavni deo doručka.

Portal Moj doktor prenosi da su ranija istraživanja pokazala da osobe koje su prekomerno teške, a koje su na dijeti gube 65 odsto više težine i osećaju da imaju više energije ako za doručak, umesto peciva, pojedu jaja.

Izvor: Tanjug/B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.