Nemački nedeljnik o slučaju "Medikus": Bubreg u specijalnoj ponudi

"Bubreg u specijalnoj ponudi" naslov je teksta u ovom listu, koji navodi da se klinika "Medikus" nalazi u centru pažnje istražnih organa još od novembra 2008. godine.

"Jilman Altun, 23-godišnji Turčin, zatečen je na aerodromu u Prištini. Nekoliko sati pre toga boravio je na klinici. Njegov bubreg bio je namenjen 74-godišnjem Izraelcu. Veliki broj siromašnih ljudi iz zemalja poput Rusije, Moldavije i Kazahstana dovođeni su u Prištinu, gde im je vađen bubreg za odgovarajućuu sumu novca. Obično su im obećavali 15.000 evra, ali bi na kraju dobijali znatno manje"
, prenosi Dojče vele pisanje ovog lista.

Nemački politički nedeljnik Špigl je u jeku skandala o transplantaciji organa u Nemačkoj, pisao i o klinici "Medikus" "u kojoj su bogati nemački fabrikant Valter i siromašna ruska emigrantkinja Vera, operisani - ona je svoj levi bubreg prodala za 8.100 evra, a smrtno bolesni Nemac je svoj bubreg kupio za 81.892,72 evra, pisao je "Špigl" avgusta 2012. Novinari ovog nedeljnika dugo su istraživali ilegalnu trgovinu ljudskim organima i došli do saznanja o upletenosti kosovskih vlasti, ali o tome koliko su Nemci umešani u taj posao ogromnog profita i rapidno rastućeg biznisa kriminalnih bandi.

U analitičkom izveštaju u najboljem stilu svetskog novinarstva, magazin "Špigel" pisao je o davaocima i primaocima organa, o surovoj realnosti siromaštva i mogućnostima bogastva, o "pokriću" kosovskih vlasti, o nemačkom lekaru Manfredu Beru, koji je za vreme kosovskog konlikta "ugostio" porodicu Derviši, a oni mu, zatim, prema objašnjenju advokata "Medikusa" predložili otvaranje klinike na Kosovu, pa Nemac poslao tri miliona evra...

Vera nije bila jedina na klinici "Medikus". U novembru 2008. godine je na carini aerodroma u Prištini pozlilo Jilmanu Altunu. Pacijenta su odveli lekaru na aerodromu, koji je utvrdio da je čoveku upravo izvađen bubreg, a kako je Turčin rekao, to je bilo u "Medikus" klinici, pisao je "Špigel", navodeći da je tada policija upala u vilu i tamo našla 74. godišnjeg Izraelca kao primaoca organa. U tužnim sudbinama onih koji su na bilo koji način završili u klinici "Medikus", postavlja se i pitanje šta je bilo sa siromašnom Verom?

Ona je, pisao je "Špigel", novcem od prodatog bubrega uspela da iz Rusije dovede svoju ćerku u Tel Aviv, koja, kako navodi magazin, zna za žrtvu svoje majke i želi da postane lekar, kako bi majci pomogla.

Izvor: Kurir, Tanjug

Pogledajte još