BUSTER DUŽE "PAMTI NEPRIJATELJA": Koliko će nam trajati antitela posle treće doze vakcine?

Iako za sada nije moguće precizno utvrditi koliko će antitela u organizmu trajati nakon treće doze, stručnjaci su ipak optimističnog mišljenja i smatraju da će buster doza obezbediti dugotrajniji imunitet.

- Očekuje se da će treća doza obezbediti dugotrajni imunitet prema originalnoj varijanti virusa. A da li će taj imunitet da nas štiti od novih barijera virusa, zavisi od toga koliko će se virus dalje menjati - rekla je Tanja Jovanović, virusolog.

Dr Jovanović u nastavku objašnjava da ukoliko virus i dalje bude cirkulisao i nastavio da se menja, vrlo je verovatno da će i nakon ove doze biti potrebna sezonska vakcina.

Virusolog Ana Banko takođe je mišljenja da bi zaštita trećom dozom trebalo da traje duže, ali da će preciznije informacije biti poznate praćenjem imuniteta onih koji su primili buster.

- Trajanje imuniteta nakon treće doze moglo bi biti duže, ali će se rezultati o tome znati tek nakon praćenja imuniteta osoba vakcinisanih sa tri doze - objasnila je dr Banko.

Buster doza traje duže

Da će buster doza trajati duže u organizmu složio se i epidemiolog Zoran Radovanović. On je za CINS objasnio je da buster doza deluje i na imunitet dugotrajnije: pamti "neprijatelja" duže i spreman je da brže i energičnije odgovori na pojavu virusa.

Kad počinje dejstvo nakon vakcinacije

Potpuno dejstvo treće vakcine odnosno buster doze počinje dve do tri nedelje, slično kao i nakon primanja prve dve, tvrde stručnjaci. Međutim, ono što se mnogi koji su primili treću dozu sada pitaju do kada mogu da budu spokojni da je njihov organizam zaštićen od virusa, odnosno koliko dugo vremenski traju antitela u organizmu?

Neki od njih bili su slobodni da postave pitanja stručnjacima na društvenim mrežama i tako otklone svoju nedoumicu kada bi zapravo bilo pravo vreme proveriti antitela nakon buster doze.

- Nakon treće doze "Sinofarma" osobama do 65 godina nivo antitela se povećava četiri puta, a kod osoba iznad 65 dva puta - ova informacija stoji zvanično na sajtu kineske agencije za lekove - rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

- Nivo antitela nije jedini kriterijum, hajmo logično, što više vremena prolazi od vakcine, normalno je da nivo antitela opada, zato i treba primiti treću dozu, osim toga, kod starih osoba je niži nivo antitela, organizam stari, stari i imuni sistem, samim tim odgovor je niži. Isto važi za osobe sa hroničnim bolestima - kazala je ona.

- Treća doza se dobija nezavisno od nivoa antitela - jasna je Radojević Škodrić koja se dotakla i načina na koji vakcina štiti vakcinisane.

Predhodno je dr Milanko Šekler savetovao da svi kojima je prošlo šest meseci od druge doze, treba da prime treću i tako pojačaju svoj imunitet. On je objasnio da ona ima funkciju da pojača i produži imunitet koji je stvoren primarnom vakcinacijom.

Vakcina radi i kad nema antitela

Da vakcina deluje i kada nestanu antitela potanko je objasnio Almir Aljović, neuronaučnik i doktorand na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu.

Aljović je na društvenoj mreži Tviter objasnio da je normalno da antitela nestanu jer naš orgaizam neće trošiti energiju kako bi ih konstantno reprodukovao ako već nismo u stalnom kontaktu sa patogenom, u ovom slučaju sa koronavirusom. Zbog toga je naše telo "pronašlo" druge načine kako da se izbori sa bolestima i nakon što vakcina zvanično prestane da "radi".

Treća doza preporučljiva svima

Iako se treća doza preporučuje uglavnom onima koji spadaju u rizične grupe zbog slabijeg imuniteta ili zdravstvenog stanja, stručnjaci savetuju da buster doza nije na odmet ni drugima.

- Po trenutnim podacima odgovor nije baš jasan (bar za sada). Podaci do sada govore da će to zavisi od populacije kojoj pripadate i kojom vakcinom ste se primarno vakcinisali. Efikasnost razvijanja imuniteta slabi kako starimo, proces koji se naziva imunosenescencija. Ovo znači da dosta starijih osoba ne razvije adekvatan imunitet nakon vakcinacije. U ovoj skupini je jasno da 2 doze pružaju zaštitu, ali da 3 doza može imati veliku korist - objasnio je Almir Aljović.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još