Australija: Presađeni zaraženi organi Srbina

Kako se saznaje na sudu, reč je o čoveku preminulom od retkog virusa koji prenose miševi.

Karen Vilkinson (44), Karmelina Siriani (63) i Gurpal Sandu (64) dobile su organe od pedesetsedmogodišnjeg Vranješevića i umrle su jedna za drugom u roku od jednog meseca, u razmacima od šest dana, piše Blic.

Dvanaest dana posle povratka iz Srbije 2006, gde je posetio rodbinu, Vranješević je u Melburnu doživeo moždani udar i preminuo. Istraga je kasnije pokazala da je tokom boravka u Srbiji oboleo od limfocitarnog horiomeningitisa (LCMV), infektivnog virusa koji prenosi kućni miš, ali da nije umro od te bolesti.

Istraga je takođe pokazala da niko nije pitao porodicu Vranješević o njegovim zdravstvenim problemima pre nego što su donirali njegove organe.

Istražni sudija Odri Džejmison ustanovila je, međutim, da su se kod tri žene javile komplikacije nekoliko dana nakon transplantacije 2007. godine i da su sve tri umrle od tog virusa. Veza između četiri smrtna slučaja otkrivena je posle obdukcije Karmeline Siriani, u čijem organizmu ranije nije pronađen ovaj virus.

Džejmisonova je izjavila da tragedija nije mogla da se predvidi i da su u slučaju transplantacije preduzete adekvatne mere. Ipak, zatražila je uspostavljanje bolje komunikacije između medicinskog osoblja, bolnica i članova porodice pacijenata.

"Virus sličan LMCV otkriven je nekoliko meseci nakon smrti tri pacijentkinje, primalaca organa", rekla je ona.

"Prihvatam činjenicu da je do tog otkrića to bio soj virusa nepoznat kod ljudi, pa samim tim nije mogao da bude identifikovan u vreme transplantacije... Virus sličan LCMV je nova varijanta arena virusa - koji još nije zabeležen u Viktoriji", rekla je ona i dodala da ne želi da odvraća ljude od doniranja organa jer je procenat donatora u Australiji nizak.

Partner pacijentkinje Karen Vilkinson Re Moran izjavio je da je ona prihvatila preporuke i da je bila svesna da je ishod transplantacije "neizvestan". "Mislim da su rizici prilično mali da se ovo ikada ponovo desi i da je program transplantacije veoma koristan", rekao je on.

"I dalje sam zahvalan porodici donatora što su doneli tako tešku odluku u trenutku kada im je otac i muž preminuo", dodao je on.

Izvor: Blic

Pogledajte još