LGBT osobe dobijaju samo svoj kutak u Beogradu

Centar će se nalaziti u Ulici kraljice Natalije i namenjen je samo za LGBT ljude, tako da neće moći da ga posećuju heteroseksualci.

Centar će biti u prostoru gde se nekad nalazilo grafičko preduzeće “Morava” i prostiraće se na oko 300 kvadrata, pišu "24 sata".

"Prostor je zamišljen tako da će imati mesto za odmor, čitanje, rad, prenoćište, bar u kom će pripadnici LGBT moći da se druže. Osim smeštaja, svi gosti centra imaće priliku da na jednom mestu dobiju informacije koje su im potrebne, recimo, gde mogu slobodno da se kreću, koja su to “sigurna” mesta u gradu i drugo. Takođe, u prostorije centra moći će da uđu samo pripadnici LGBT, koji se među sobom uglavnom poznaju i tu ne bi trebalo da bude problema, dok će gosti iz inostranstva morati da se najave i dobiju rezervaciju", objašnjava za "24 sata" Vesna Zorić, predsednik NVO “Egal”.

Trenutno se u prostorijama radi i gradi i sve se finansira donacijama, a nadaju se da će otvaranje biti u junu. Ideja je da se centar sam izdržava pomoću donacija i članarina.

Prostor za centar ustupio je Danijel Jakšić, vlasnik grafičkog preduzeća “Morava”.

"Objekat ovog preduzeća bio je prazan i niko ga nije koristio. Mi smo pitali da li prostor možemo da koristimo, sredimo i dobili smo odobrenje. Za sada je prostor besplatan, ali ako ideja zaživi, naravno da ćemo plaćati zakup", kaže Vesna Zorić.

Projekat gej centra pokrenuli su “Egal“, “Bear zajednica“ i “Loud & Queer“.

(Izvor: 24 sata - M. Radičević)

Pogledajte još