Svratište za decu proslavilo 6. rođendan

Rođendan Svratišta, zajedno sa decom koja posećuju Krfsku 7a, su u druženju i igri obeležili zaposleni i brojni volonteri CIM-a.

Svratište za decu je otvoreno 2007. godine kao projekat Centra za integraciju mladih, a danas je definisano kao usluga u sistemu socijalne zaštite - i u Zakonu o socijalnoj zaštiti, i u Odluci Grada Beograda o pravima i uslugama socijalne zaštite. 

Otvoreno je po ideji dece uključene u život i/ili rad na ulici, kao odgovor na njihove potrebe, navodi se u saopštenju koje je povodom rođendana objavio CIM.

Od svog osnivanja, Svratište ima više od 600 registrovanih korisnika, a danas 140 dece i mladih svakodnevno posećuju Svratište. Na dnevnom nivou, u proseku 44 dece poseti program.

Među njima, čak 111 je uključeno u obrazovni sistem, a blizu 40% dece i mladih koji redovno posećuju Svratište u potpunosti  je prestalo ili je izuzetno retko uključeno u rad na ulici, navodi se u saopštenju.

"Rezultati u radu sa decom i njihovim roditeljima su naš najveći uspeh, ali uspeh koji ne bismo postigli bez saradnje sa komšilukom, građanima i građankama i kompanijama koji nesebično podržavaju i danas obezbeđuju preko 43% celokupnog budžeta potrebnog za rad ove usluge", navodi se.

"Verujemo u to da Svratište za decu svoj sledeći rođendan neće dočekati kao projekat, već kao usluga socijalne zaštite i kao takvo će tokom ove godine biti finansirano od strane Grada Beograda, a deci pružiti održiviju i kvalitetniju podršku. Sigurni smo da će i u godinama koje dolaze, a u saradnji sa svim drugim institucijama u lokalnoj zajednici i uz podršku građana i kompanija kao i svih prethodnih 6 godina, Svratište nastaviti da postiže odlične rezultate u radu na osnaživanju dece uključene u život i/ili rad na ulici", dodaje se u saopštenju.

"Rođendan Svratišta smo proslavili kao rođendan dečije participacije, principa solidarnosti i prava na jednake šanse i sigurno detinjstvo u Beogradu", zaključuju iz CIM-a.

(Izvor: CIM)

Pogledajte još