NOVA STUDIJA DOKAZALA: Premalo spavanja povezano sa većim rizikom od demencije

Osobe starosti između 50 i 70 godina koje noću spavaju šest ili manje sati izložene su većem riziku od razvoja demencije, pokazali su rezultati nove studije sprovedene na skoro 8.000 odraslih Britanaca čije su navike, higijena spavanja, kvalitet sna i dnevni ritam praćeni više od 25 godina.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "Nature Communications", ukazuje na povećani rizik od razvoja demencije za oko 30 odsto kod osoba starosti između 50 i 60 godina, koje noću spavaju šest sati ili manje, u poređenju sa onima koji spavaju oko sedam sati.

Studiju su sproveli naučnici francuskoga Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i Univerziteta u Parizu u saradnji sa londonskim "University College" (UCL).

Naučnica Severin Sabia (Inserm/UCL) i njene kolege takođe su uočili za 30 odsto veći rizik od razvoja demencije kod osoba starosti između 50 i 70 godina koji su prijavili kraće vreme spavanja, bez obzira na njihove potencijalne kardiovaskularne ili metaboličke probleme, kao i one mentalne, poput depresije, a svi oni su faktori rizika za razvoj demencije.

U sklopu istraživanja učesnici su u šest navrata sami procenjivali trajanje sna između 1985. i 2015. godine, a 2012. ih je 3.900 dobilo akcelerometar koji beleži podatke ospavanju tokom noći, da bi se potvrdila tačnost njihovih procena. Pokazatelji su potvrdili pretpostavke o razvoju demencije kod takvih osoba zaključno sa martom 2019.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacija (SZO) u svetu se skoro svake godine evidentira oko 10 miliona novih slučajeva demencije, među kojima je i Alchajmerova bolest.

Kod osoba koje pate od demencije, razvoju bolesti često je prethodio loš kvalitet sna, poput čestog buđenja tokom noći ili premalo sna, na šta ukazuje sve više istraživanja.

Naučnici su uočili i opasnost od većeg rizika od nastanka amiloidnog plaka u mozgu, proteina povezanog sa nastankom demencije kod osoba koje su se budile više od pet puta tokom noći, zbog čega iz Inserma ukazuju na važnost dobre higijene sna za zdravlje pojedinca.

Predstojećim istraživanjima verovatno će moći da se utvrdi na koji način poboljšanje navika, kada je u pitanju spavanje, može da doprinese prevenciji razvoja demencije, piše "Nature".

- Najbolji način da se smanji rizik od razvoja demencije i da se mozak održi zdravim u starijoj životnoj dobi jeste "prestanak pušenja, umereno konzumiranje alkohola, redovna mentalna i fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i kontrola nivoa holesterola i krvnog pritiska - istakla je dr Sara Imarisio iz Udruženja za istraživanje Alchajmerove bolesti.

Izvor: Hina/N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još