Pogledajte: Drama na prajdovima u Moskvi i Kijevu (FOTO) (VIDEO)

Donji dom ruske Dume izglasao je u januaru zakon kojim se javni događaji i širenje informacija o LGBT populaciji maloletnim licima kažnjava novčano do 16.000 dolara. Zakon još čeka konačno odobrenje.

FOTOGALERIJA: Drama na prajdovima u Moskvi i Kijevu

Uprkos sudskoj zabrani, najmanje 100 aktivista za zaštitu prava LGBT populacije okupilo se danas i u Kijevu na prvoj Paradi ponosa u Ukrajini.

Učesnici su nosili transparente protiv diskriminacije i ponižavanja gej populacije. Skup, koji su obezbeđivale jake policijske snage, trajao je pola sata.

Na istom mestu okupili su se i protivnici Parade ponosa, uzvikujući parole protiv homoseksualaca. Policija je privela 13 osoba koje su provocirale učesnike Parade i cepali im postere.

Među okupljenima su, kako je prenela ukrajinska agencija UKRINFORM, bili i gradonačelnik Minhena i jedan član Evropskog parlamenta.

Sud u Kijevu je pre dva dana zabranio održavanje prve Parade ponosa u Ukrajini. Prošle godine organizatori su otkazali paradu u poslednjem trenutku jer su se na lokaciji planiranoj za okupljanje pojavili skinhedsi s namerom da napadnu učesnike.

Antipatija prema pripadnicima gej populacije je još snažna u Ukrajini i drugim delovima nekadašnjeg Sovjetskog saveza u kome je homoseksualnost bila zakonom zabranjena. Neki veruju da tome doprinosi i uticaj pravoslavne crkve, navela je američka agencija.

Analitičari predviđaju da će u zemljama bivšeg SSSR-a do normalizacije položaja LGBT zajednice doći tek za nekoliko decenija

Prošle nedelje Parada ponosa otkazana je i u Tbilisiju u Gruziji pre nego što je počela, jer se na mestu njenog održavanja okupilo više hiljada antigej aktivista.

Demonstranti, predvođeni sveštenicima, probili su jak policijski kordon, uzvikujući parole protiv pripadnika gej zajednice i bacajući kamenice na vozila.


Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još